Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιουν-2021 10:30

  Εισαγγελία: Στέλνει σε δίκη για παράβαση καθήκοντος τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη Folli Follie

  Εισαγγελία: Στέλνει σε δίκη για παράβαση καθήκοντος τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη Folli Follie
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:46

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Με απευθείας κλήση παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, o επικεφαλής της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας σχετικά με όσα δεν έγιναν - σύμφωνα με την κατηγορία - εγκαίρως από το εποπτικό όργανο για τη σκανδαλώδη υπόθεση.

  Ό εισαγγελέας Σπύρος Παππάς ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση που άρχισε μετά την αποκάλυψη των email μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και υπαλλήλου του και άσκησε ποινική δίωξη στους δύο για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και στον κ. Γκότση για παράβαση καθήκοντος. Με κλητήριο θέσπισμα τους παραπέμπει σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

  Toν τελικό λόγο θα έχει ο Εισαγγελέας Εφετών καθώς οι κατηγορούμενοι έχουν 15 μέρες να προσφύγουν ενώπιόν του κατά της κρίσης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

  Τα email

  Η υπόθεση είχε αρχειοθετηθεί αλλά ανασύρθηκε από το αρχείο μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την υπόθεση των mail του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας τα οποία αποτελούν μέρος της προσωρινής έκθεσης της εταιρείας PricewatergouseCoopers που ήλεγξε τη Follie Follie και παραδόθηκαν στην 35η τακτική ανακρίτρια και εν συνεχεία, λόγω της αναφοράς των πολιτικών προσώπων και των νέων διαστάσεων που απέκτησε η υπόθεση, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

  Στα επίμαχα ηλεκτρονικά κείμενά του – τον Μάιο του 2018 – υπάρχουν αναφορές του 57χρονου διευθυντή ασφαλείας για παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να κωλυσιεργήσει τις σχετικές ελεγκτικές διαδικασίες και παρεμβάσεις για τη Folli Follie. Για την εν λόγω εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο είχε δημοσιοποιηθεί στις αρχές Μαΐου του 2018 έκθεση του αμερικανικού fund (QCM) ότι πρόκειται για μία μεγάλη "φούσκα" και ο φερόμενος ως τζίρος της ήταν δημιούργημα εικονικών συναλλαγών.

  Μάλιστα σε ένα από τα mail – στις 13 Μαΐου 2018 – σημειώνεται για σημαντικό μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πως "είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα".

  Αρχείο και ανάσυρση

  Μετά από αυτά η δικογραφία σε βάρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανασύρθηκε από το αρχείο που είχε τεθεί με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα Εφετών παρά τις νομικές ενέργειες 19 επενδυτών που φώναζαν πως ζημιώθηκαν κατά χιλιάδες ευρώ. Η νέα έρευνα από τον εισαγγελέα, βασισμένη στα νέα στοιχεία οδήγησε στη λήψη ανωμοτί καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους (που εκλήθησαν ως ύποπτοι τέλεσης αδικήματος). Ακολούθως ο εισαγγελέας έκρινε πως προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος του πρώην προέδρου της ελεγκτικής αρχής.

  Φέρεται να κατέληξε στην κρίση ότι όταν αποκαλύφθηκε η έκθεση του Quintessential Capital Management (QCM), τον Μάιο του 2018, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όφειλε να αναστείλει, δίχως καθυστέρηση, τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FFG προκειμένου να μη ζημιωθούν με χιλιάδες ευρώ οι μέτοχοι της εταιρείας.

  Το 2018

  Τότε, το 2018, όλοι θυμόμαστε την αγωνία με την οποία ρωτούσαν κάθε μέρα επενδυτές αν θα παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πότε.

  Ενώ ήδη είχε παρέμβει ο τότε οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης η Επιτροπή χρειάστηκε 21 ημέρες (ως τις 25 Μαΐου) μέχρι να διατάξει την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας. Όταν τελικά αποφάσισε να παρέμβει, η μετοχή είχε χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του τίτλου. Εν ολίγοις όπως έλεγαν τότε παράγοντες της αγοράς η καθυστέρηση αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής δημιούργησε τον χώρο για να χαθούν λεφτά από πολλούς και να κερδηθούν από λίγους.

  Η απόφαση της αναστολής, βασίστηκε στην αδυναμία παροχής οικονομικών στοιχείων από την πλευρά της εταιρείας, στην οποία τελικά καταλογίζεται πρόστιμο 4 εκατ. (στην ίδια και σε εννέα φυσικά πρόσωπα της διοίκησης) στις 2 Αυγούστου. Δηλαδή, μετά από 94 ημέρες.

  Τηρήθηκαν πιστά οι νόμοι, λέει ο Χαρ. Γκότσης

  Ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

  "Όλες οι αποφάσεις που έλαβαν τα αρμόδια όργανα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τόσο η Εκτελεστική Επιτροπή όσο και το Διοικητικό της Συμβούλιο, στην υπόθεση της Folli Follie εμφορούνται από την πιστή τήρηση των νόμων και τις μέχρι τώρα πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις!

  Ο πρόεδρος της Επιτροπής ουδέποτε δέχθηκε ούτε και θα μπορούσε να δεχθεί πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα ή από επιχειρηματικούς φορείς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

  Υπενθύμιζε ότι η υπόθεση της δήθεν καθυστέρησης της αναστολής διαπραγμάτευσης τής μετοχής της εν λόγω εταιρείας είχε τεθεί στο αρχείο από την ελληνική Δικαιοσύνη και ανασύρθηκε όταν ήρθαν στο φως μερικά ηλεκτρονικά μηνύματα ενός υπαλλήλου της εταιρείας προς τον διευθύνοντα σύμβουλο. Το πρόσωπο αυτό μου είναι παντελώς άγνωστο, το δε περιεχόμενο των μηνυμάτων είναι ψευδέστατο, κάτι που άλλωστε και ο ίδιος έχει ήδη ανακαλέσει!".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ