Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιουν-2021 14:07

  Reuters: Έρχονται οι πρώτοι κανονισμοί για τα κρύπτο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών

  ΗΠΑ και Σουηδία “δείχνουν” προς αυστηρότερη εποπτεία των κρυπτονομισμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη επαρκή κεφάλαια για να μπορούν να καλύψουν πλήρως πιθανές ζημιές από bitcoin που έχουν στην κατοχή τους, σύμφωνα με πρόταση που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (BCBS​), σε ένα "συντηρητικό" όπως αναφέρει βήμα το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει την ευρεία χρήση του κρυπτονομίσματος από μεγάλες τράπεζες, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Η Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των κορυφαίων παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κέντρων, προτείνει μια διπλή προσέγγιση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα κρυπτονομίσματα που κατέχουν οι τράπεζες. 

  Ειδικότερα, η BCBS​ αναφέρει σε έγγραφο δημόσιας διαβούλευσης ότι αν και η έκθεση των τραπεζών σε  κρυπτο-στοιχεία του ενεργητικού (cryptoassets) είναι περιορισμένη, η συνεχής ανάπτυξη τους θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα εάν δεν εισαχθούν προβλέψεις για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. 

  Η συνολική αξία του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων φτάνει σήμερα τα 1,6 τρισ. δολ. παγκοσμίως.

  Οι νέοι κανονισμοί της Επιτροπής θα απαιτούν από τις τράπεζες να ορίζουν διαφορετική στάθμιση στα διαφορετικά στοιχεία του ενεργητικού που κρατούν στα βιβλία τους, με όλα αυτά να αθροίζονται για να προσδιοριστούν οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. 

  Για τα κρύπτο, η Βασιλεία προτείνει δύο ομάδες: η πρώτη περιλαμβάνει συγκεκριμένα κρυπτογραφημένα (tokenised) παραδοσιακά στοιχεία και stablecoins, τα οποία είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τα οποία συνδέονται με πιο παραδοσιακές αξίες, τα οποία θα υπάγονται στους υφιστάμενους κανονισμούς και θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα ομόλογα, τα δάνεια, οι καταθέσεις, οι μετοχές ή τα εμπορεύματα.

  Ωστόσο, καθώς τα cryptoassets βασίζονται σε νέες και ταχύτατα εξελισσόμενες τεχνολογίες του blockchain, αυτό συνιστά μια αυξημένη πιθανότητα να προκύψουν λειτουργικοί κίνδυνοι, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια πρόσθετη κεφαλαιακή απαίτηση για αυτούς τους τύπους, αναφέρει η Επιτροπή. 

  Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, που θα υπάγονται σε μια νέα "συντηρητική προληπτική μεταχείριση" με συντελεστή στάθμισης κινδύνου 1.250% λόγω "των μοναδικών κινδύνων". 

  Με βάση τους κανονισμούς της Βασιλείας, συντελεστής στάθμισης 1.250% σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κρατούν κεφάλαιο τουλάχιστον ίσης αξίας με την έκθεση τους στο bitcoin ή σε άλλα cryptoassets της δεύτερης ομάδας.

  "Το κεφάλαια θα είναι μπορούν να απορροφήσουν την πλήρη απομείωση των εκθέσεων σε cryptoasset χωρίς να εκθέσουν τους καταθέτες ή άλλους πιστωτές πρώτης εξασφάλισης της τράπεζας σε ζημιές", αναφέρει η Επιτροπή. 

  Πολύ λίγα άλλα περιουσιακά στοιχεία αντιμετωπίζονται τόσο συντηρητικά από τους υφιστάμενους κανονισμούς της Βασιλείας, σημειώνει το Reuters. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ