Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιουν-2021 11:45

  Πώς είδαν οι αναλυτές την έκδοση ΑΤ1 της Πειραιώς – Ελκυστικό επενδυτικό story, οι τιμές-στόχοι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θετικά βαθμολογούν οι διεθνείς οίκοι τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, μετά και την επιτυχή έκδοση χθες του ΑΤ1, ενώ βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου στο ταμπλό και σημειώνουν πως αποτελεί ένα ελκυστικό επενδυτικό story για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. 

  Σε νέα έκθεσή της η Wood σημειώνει πως προχωρά στην επαναξιολόγηση των εκτιμήσεών της για την Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση των νέων στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου, της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοση χθες του τίτλου AT1, καθώς και του πλάνου εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs. 

  Κατά την άποψή της, η συστημική τράπεζα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να μειώσει τον δείκτη NPE κάτω από το 10% τους επόμενους 12 μήνες και να αποκαταστήσει την κερδοφορία της σε μια τριετή περίοδο. 

  Η Wood αναμένει ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι μια πλήρως μετασχηματισμένη τράπεζα έως το 2023-2024, με μονοψήφιο δείκτη NPE, με δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE στο  8-10%, δείκτη CET1 fully loaded στο 12-13% και δείκτη συνολικού κεφαλαίου στο 16-17%. 

  Όπως επισημαίνει ο οίκος, αν και το επενδυτικό story της Πειραιώς είναι ελκυστικό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, κατά την άποψή του, βραχυπρόθεσμα, το ανοδικό περιθώριο ανόδου στη μετοχή της θα μπορούσε να περιοριστεί από την ισχυρή απόδοση, που έχει ήδη σημειώσει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως τώρα και η οποία διαμορφώνεται στο 38% καθώς και το σχετικά χαμηλό discount στο οποίο διαπραγματεύεται έναντι των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών - περίπου 15% στους εκτιμωμένους δείκτες τιμής προς λογιστική αξία P/TBV για το 2021-2023. 

  Έτσι η Wood τηρεί πλέον στάση hold για τη μετοχή της Πειραιώς (από την κατηγορία "υπό εξέταση" στην οποία την είχε τοποθετήσει πριν) με τιμή-στόχο τα 1,90 ευρώ, ενώ τονίζει πως οποιαδήποτε οπισθοχώρηση της μετοχής της στο ταμπλό του Χ.Α θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

  Από την πλευρά της η Axia Research διατηρεί τη σύσταση Buy για τη μετοχή της Πειραιώς βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου καθώς τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 2,15 ευρώ. Όπως σημειώνει η συστημική τράπεζα εξέδωσε ομόλογο Additional Tier 1 ύψους 600 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 8,75%. Το ποσό ήταν σημαντικά υψηλότερο από τα 300 έως 400 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά στοχεύσει η διοίκηση, αλλά είναι σύμφωνο με το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου. Επιπλέον, το τελικό κουπόνι ήταν 25-50 μονάδες βάσης χαμηλότερο σε σχέση με την αρχική τιμή, ενώ η ζήτηση έφτασε τα 2,25 δισ. ευρώ.

  Με την έκδοση, όπως σημειώνει ο οίκος, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά τη μεγαλύτερη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και λαμβάνοντας υπόψη άλλες κεφαλαιακές δράσεις, φτάνει το 23%. Pro-forma για τη μείωση των NPEs, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 16,5% έναντι της αρχικής προσδοκίας για 16%. Η Axia σημειώνει πως η σταδιακή εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 τον Ιανουάριο του 2021 αντισταθμίζεται από την αναμενόμενη κερδοφορία για το έτος. 

  γφνξφ

  Συνολικά, η Axia χαιρετίζει την έκδοση ΑΤ1 καθώς όπως τονίζει θέτει την τράπεζα σε ισχυρότερη βάση για να αντιμετωπίσει τη μείωση των NPEs, εστιάζοντας ταυτόχρονα στη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Επιπρόσθετα, είναι μια άλλη ελληνική συναλλαγή η οποία υπερκαλύφθηκε την ίδια ημέρα, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές παράλληλα και συγκέντρωσε προφορές άνω των 30 δισ. ευρώ για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Πειραιώς: Ενδιαφέρον από 200 θεσμικούς στην έκδοση του ομολόγου

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ