Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιουν-2021 10:30

  Στο 8,75% το κουπόνι για το ΑΤ1 της Πειραιώς, πάνω από €2,25 δισ. οι προσφορές, αντλεί €600 εκατ.

  Τρ. Πειραιώς: Η αλήθεια για την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απόρριψη από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:30

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για τον τίτλο ΑΤ1 της Τράπεζας Πειραιώς, με το τελικό κουπόνι να διαμορφώνεται στο 8,75% ενώ το αρχικό pricing είχε διαμορφωθεί στο 9-9,25%. Το ποσό άντλησης διαμορφώθηκε στα 600 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα €2,25 δισ. από περίπου 200 επενδυτές. Πηγές της αγοράς είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι μπορεί τελικά το πόσο της άντλησης να κινηθεί ακόμα και προς τα 600 εκατ. ευρώ.

  Σε σχετική της έκθεση χθες η Autonomous Research είχε εκτιμήσει πως αν και το αρχικό επιτόκιο θα κινηθεί στην περιοχή του 9%, το τελικό μπορεί να κινηθεί στο 8-8,5% και τελικά διαμορφώθηκε λίγο υψηλότερα.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η έκδοση αυτού του τύπου ομολόγου είναι η πρώτη για ελληνική τράπεζα, και εντάσσεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και στο πρόγραμμα ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

  Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Goldman Sachs και UBS Investment Bank καθώς και Joint Bookrunners μαζί με τις Credit Suisse, Deutsche Bank και Morgan Stanley. 

  Το ΑΤ1 είναι τύπου PNC5.5, δηλαδή perpetual (χωρίς ημερομηνία λήξης) με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πάροδο 5,5 ετών, ενώ αξιολογείται με Ca από τη Moody’s και CCC- από την S&P.

  Όπως σημειώθηκε στη σχετική παρουσίαση της τράπεζας προς του επενδυτές, η συναλλαγή βελτιστοποιεί και διαφοροποιεί την κεφαλαιακή βάση της Πειραιώς, διευκολύνει την εκτέλεση του Sunrise, ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαίου και μόχλευσης, αυξάνει περαιτέρω τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, συμβάλλει στην επίτευξη των εποπτικών στόχων και στηρίζει τις αξιολογήσεις της συστημικής τράπεζας από τους οίκους.

  Με βάση και τους κανόνες για τους τίτλους ΑΤ1, εάν το CET1 της Πειραιώς μειωθεί κάτω του 5,125% τότε θα υπάρξει προσωρινό write-down (μετατροπή σε κεφάλαιο). Η διοίκηση της Πειραιώς είχε προαναγγείλει αυτήν την έξοδο στο πλαίσιο του προγράμματος Sunrise, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως οι τίτλοι ΑΤ1 είναι ένα "εργαλείο" το οποίο έχει ως βάση την κεφαλαιακή θωράκιση και έχουν πιο υψηλά επιτόκια σε σχέση με τους τίτλους Tier II.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Πώς "βλέπουν" οι Moody’s και S&P την έξοδο της Πειραιώς στις αγορές με το ΑΤ1

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ