Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιουν-2021 10:59

  Αψιμαχίες και ήπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Αψιμαχίες και ήπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Η επιφυλακτικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών επιστρέφει για ακόμη μία ημέρα, με τους αγοραστές να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους πλέον πέριξ των 910 μονάδων, καθώς αρκετές δυνάμεις αναλώνονται στην απορρόφηση της προσφοράς που βγαίνει σε επιλεγμένους τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,08% στις 912,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.218,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,08% στις 577,50 μονάδες.

  Roadshow και ομόλογα

  Σε δύο μέτωπα είναι σήμερα στραμμένη η προσοχή. Το πρώτο είναι σαφώς το ενδιαφέρον των ξένων για τις εισηγμένες που συμμετέχουν στο roadshow της EXAE, με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά. Κατά την πρώτη ημέρα του roadshow στελέχη του οικονομικού επιτελείου, της ΕΧΑΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και των τραπεζών σκιαγράφησαν το περίγραμμα των πρωτοβουλιών που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία, ώστε αφενός να πιάσει το χαμένο μίτο της ανάκαμψης και αφετέρου να διορθωθούν οι ανισορροπίες που προκλήθηκαν κατά τα πολύμηνα περιοριστικά μέτρα της οικονομικής δραστηριότητας.

  Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι το book building για το reopening του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, με λήξη στις 18 Ιουνίου 2031. Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες βάσης + mid swap ( το οποίο κινείται στις 10 μ.β) δηλαδή στην περιοχή του 1%. Στόχος είναι η άντληση κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ωστόσο το τελικό ποσό θα καθοριστεί από τη ζήτηση.

  Το σκεπτικό του ΟΔΔΗΧ είναι να μπορέσει το επόμενο διάστημα και μετά το καλοκαίρι να προχωρήσει σε κινήσεις που να βοηθήσουν στην πρόοδο προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και τη διατήρηση της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων στην ΕΚΤ. Άλλωστε, αυτό το έχει τονίσει τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και ο ίδιος ο ΟΔΔΗΧ.

  Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην έκδοση ΑΤ1, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 9-9,25%, ενώ στόχος είναι η άντληση 300 εκατ. ευρώ. Η έκδοση αυτού του τύπου ομολόγου είναι η πρώτη για ελληνική τράπεζα, και εντάσσεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και στο πρόγραμμα ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει απώλειες 1,20% και είναι το μεγαλύτερο βαρίδι για τον δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Aegean, Σαράντης, ΟΛΠ, Titan, Coca Cola, ΟΤΕ, Λάμδα, ΔΕΗ και Jumbo.

  Στον αντίποδα, Alpha Bank, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο βρίσκονται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη άνω του 1%, με τις ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια να είναι χωρίς μεταβολή.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ