Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιουν-2021 17:26

  Σταθεροποίηση με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

  Σταθεροποίηση με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μετ' εμποδίων... αλλά και με αντοχές στο θετικό πρόσημο έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στηρίχθηκε σε πολύ επιλεγμένους τίτλους για να καταφέρει να απορροφήσει τις πιέσεις που υπήρξαν στην πλειονότητα των τίτλων του και ειδικά σε εκείνους που είχαν υπεραποδώσει την προηγούμενη εβδομάδα. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,05% στις 902,02 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 901,17 μονάδων (-0,05%) και 907,05 μονάδων (+0,60%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,09%, στις 2.186,08 μονάδες, ενώ στο +0,57% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.424,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 564,96 μονάδες.

  Η εικόνα της αγοράς δεν άλλαξε σήμερα, σε σχέση με το προηγούμενο δεκαήμερο, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις διακυμάνσεις να είναι περιορισμένες. Και το μήνυμα που δίνει για ακόμη μία φορά μέσα στο τελευταίο δίμηνο είναι ότι ενώ υπάρχουν οι αντοχές για να παραμείνει στη ζώνη των 900 μονάδων, μόλις ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να υπερπηδήσει τα υψηλά του 2021, οι αντοχές αυτές εξαντλούνται. 

  Την ίδια ώρα, ο μικρός ανοδικός απολογισμός των επτά ανοδικών συνεδριάσεων στις τελευταίες δέκα, δηλαδή από τις 21 Μαΐου, όταν και έφτασε στις 852 μονάδες, δεν ευνοεί μεγάλες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, παρά μόνο κάποιες επιλεκτικές πιέσεις που αντισταθμίζονται από επίσης επιλεκτικές τοποθετήσεις. Εκεί αποδίδουν χρηματιστηριακές πηγές και την πλάγια ανοδική κίνηση της αγοράς, ο απολογισμός της οποίας δεν φτάνει ούτε το 4%.

  Διεθνές τεστ και Ταμείο Ανάκαμψης

  Η προσοχή από αύριο (8 - 12 Ιουνίου) θα δοθεί στο ψηφιακό συνέδριο των ελληνικών εισηγμένων στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ, όπου και θα συμμετέχουν 32 εταιρείες. Εκεί θα φανεί και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ενώ δεν αποκλείεται να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για μια αγορά που υπολείπεται σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές και αναδυόμενες.

  Ήδη οι περισσότερες εισηγμένες έχουν στα χέρια τους την πορεία του πρώτου τριμήνου του έτους, ενώ οι πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές εξελίξεις δεν λείπουν από μια οικονομία που βρίσκεται εν αναμονή της μεγάλης επανεκκίνησης. Ενδεικτικά, όπως έχει αναφέρει και η Beta Securities, η απονομή των πρώτων αδειών διαδικτυακού στοιχήματος ξεκίνησε, η ανακοίνωση του κατασκευαστικού έργου του Βόρειου Άξονα της Κρήτης μπαίνει σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού, το ενεργειακό τοπίο παρουσιάζει έντονη δυναμική σε νέες άδειες και σταθμούς αποθήκευσης, ενώ τέλος είναι ιδιαίτερα ζωηρό το ενδιαφέρον για τα οικιστικά του Ελληνικού από ιδιώτες. Στο προσκήνιο καθημερινά υπάρχουν νέα που θα φτιάξουν κλίμα σε δεύτερο χρόνο, απαραίτητο συστατικό μιας αγοράς της οποίας οι αποτιμήσεις ήδη κοιτάζουν την επόμενη χρήση.

  Παράλληλα, όπως σχολιάζει ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, η αισιοδοξία για το ΧΑ δεν θα λείψει, κυρίως λόγω της αναπτυξιακής "βόμβας" του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα προκαλέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από καταβολής του ελληνικού κράτους, ξεπερνώντας σε απόλυτα νούμερα αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμα και εκείνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Την ισχυρότατη οικονομική ανάταση, που έρχεται το 2022, με τη κυβέρνηση να σχεδιάζει να ρίξει ως και 10 δισ. ευρώ σε αναπτυξιακές επενδύσεις.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή ξεχώρισε με το +2,04% που κατέγραψε, με τις ΔΕΗ και Λάμδα να ακολουθούν με άνοδο 1,19% και 1,04% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, Μυτιληναίος, Φουρλής και ΟΤΕ ήταν τα μεγαλύτερα βαρίδια της αγοράς, με απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Motor Oil, Titan, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή τελικά η Eurobank, η οποία ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -1,20%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ