Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 11:14

  Μικρές ανοδικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

  Μικρές ανοδικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Τάσεις σταθεροποίησης και ήπια ανοδικά πρόσημα δείχνει να έχει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει κάτω από τις 890 μονάδες, καθώς δεν είναι λίγες οι επιλεκτικές πιέσεις στο ταμπλό που συντηρούν τη μεταβλητότητα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,68% στις 889,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.153,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,79% στις 548,36 μονάδες.

  Αν και ο Γενικός Δείκτης έκανε μια προσπάθεια πάνω από τις 890 μονάδες τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, γρήγορα οι πωλητές σε επιλεγμένους τίτλους έκαναν αισθητή την παρουσία τους, συγκρατώντας τις όποιες αγοραστικές δυνάμεις εκδηλώθηκαν. Το κλίμα στην αγορά παραμένει αυτό της συσσώρευσης, αλλά και της απουσίας ανάληψης ρίσκου, την ώρα που τα τελευταία αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έχουν θολώσει κάπως την εικόνα. 

  Αναζητείται η διάθεση ρίσκου...

  Αυτό που επισημαίνεται από αρκετούς αναλυτές στο Capital.gr είναι ότι η αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί σε ορισμένες εξελίξεις που αποτέλεσαν εστίες αβεβαιότητας από επιλεγμένους τίτλους, όπως η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank. Εντούτοις η εν λόγω αύξηση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, σύμφωνα με το αρχικό περίγραμμα του σχεδιασμού, με το διάστημα που θα μεσολαβήσει να κρίνεται πολύ μεγάλο με χρηματιστηριακούς όρους. 

  Βέβαια, ακόμη και αν έχουν ξεκαθαριστεί αρκετοί από τους εν λόγω όρους, η αγορά φαίνεται να κρατά μια στάση αναμονής, αναλώνοντας κυρίως τις δυνάμεις της στις περιοδικές "επιθέσεις" των πωλητών. Και το μεγάλο ερώτημα ένθεν και ένθεν παραμένει: Πότε θα εμφανιστεί ο καταλύτης που θα αλλάξει τα δεδομένα;

  Ο καταλύτης είναι σαφώς αυτός που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, ώστε να ενεργοποιήσει τις μεσο-μακροπρόθεσμες δυνάμεις της αγοράς να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται για να βγει από τη δίμηνη συσσώρευση. Η επιστροφή στην κανονικότητα, κυρίως μέσω του τουρισμού, θα βελτιώσει επίσης και τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου, βασικό συστατικό που στην παρούσα λείπει από τη Λ. Αθηνών. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank, με τις "ουρές" του rebalancing, σημειώνει κέρδη 3,14%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με +2,48%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Jumbo, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Εθνική, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ. 

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, με τον ΟΛΠ και την ΕΥΔΑΠ να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Μυτιληναίος, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα και ΔΕΗ, ενώ ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Aegean σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ