Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 13:56

  Ισχυροποιείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Ισχυροποιείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να εδραιωθεί πάνω από τις 880 μονάδες επιχειρεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως συντηρεί χαμηλές συναλλακτικές ταχύτητες στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, πλην των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,25% στις 884,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.138,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,16% στις 547,66 μονάδες.

  Παράσταση δύο ρόλων... είναι και η σημερινή συνεδρίαση, καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα του όγκου της αγοράς έχουν διακινηθεί από δύο τίτλους: της Eurobank και της Alpha Bank. Η εικόνα βέβαια δεν διαφέρει και πολύ από τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον για τη μετοχή της Eurobank, η οποία σήμερα αναμένει και τις εισροές λόγω της ένταξής της στον MSCI Standard.

  Καταλύτες υπάρχουν...

  Αν και τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις εισηγμένες δίνουν πολύ καλές ευκαιρίες για τοποθετήσεις και ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια, η αγορά δείχνει να έχει εισέλθει το τελευταίο διάστημα σε στάση αναμονής με διακυμάνσεις εντός στενού εύρους. Και αυτή η εικόνα έχει διπλή ανάγνωση για αρκετούς εγχώριους αναλυτές.

  Η πρώτη αναφέρεται στο ότι το ΧΑ αναμένει να ξεκαθαρίσει η εικόνα στο μέτωπο του τουρισμού, ώστε να υπάρξουν τοποθετήσεις και ανάληψη ρίσκου με βάση το θετικό σενάριο της ομαλοποίησης του μεγάλου αυτού πυλώνα της οικονομίας. Το διακύβευμα της επιστροφής στην κανονικότητα άλλωστε μπορεί να έχει συγκεντρώσει αρκετές πιθανότητες, εντούτοις ο βαθμός του κινδύνου είναι ακόμη υψηλός, ανακόπτοντας πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν θετικά την αγορά.

  Η δεύτερη ανάγνωση είναι αυτή της αναμονής έως ότου ο τραπεζικός κλάδος ολοκληρώσει την ενίσχυση που απαιτείται για να διαχειριστεί τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που έχει να κάνει. Τόσο η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, όσο και εκείνη της Alpha Bank, όσο ακόμη και οι φήμες για τις υπόλοιπες τράπεζες συγκρατούν κεφάλαια που θα μπορούσαν σε διαφορετική περίπτωση να διοχετευτούν στο ταμπλό και να κάνουν τη διαφορά.

  Στο ταμπλό

  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον βλέπουμε την αγορά σήμερα να εξακολουθεί την επιλεκτικότητά της, με την Alpha Bank να είναι στο +4,09% και τις Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Jumbo να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. 

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Πειραιώς, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής και Titan. Ο Σαράντης χάνει 1,56%, ενώ η Aegean σημειώνει απώλειες 2,06%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ