Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 11:06

  Ξαναδοκιμάζει τις 880 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ξαναδοκιμάζει τις 880 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με αρκετή νευρικότητα σε επίπεδο τίτλων, αλλά με τον Γενικό Δείκτη ανοδικά, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στη ζώνη των 870 – 880 μονάδων, έχοντας όμως την εστίαση σήμερα στο rebalancing των αλλαγών του MSCI.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,76% στις 880,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,75 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.130,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,98% στις 546,70 μονάδες.

  Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI, με τη Eurobank να εισέρχεται στον MSCI Greece Standard. Τις προηγούμενες ημέρες στη μετοχή υπήρξε έντονη κινητικότητα, καθώς πέραν των εισροών υπήρξαν και θα υπάρξουν εκροές από passive index funds που παρακολουθούν τους σχετικούς δείκτης.

  Άλλωστε, για την ένταξη της Eurobank στον Standard θα πραγματοποιηθεί και η αφαίρεσή της από τον MSCI Greece Small Cap, από τον οποίο αφαιρείται και η Τράπεζα Πειραιώς και δεν προστίθεται κάποια άλλη μετοχή.

  Επίσης το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 18 Ιουνίου θα υπάρξουν και νέες ανακατατάξεις στα εγχώρια χαρτοφυλάκια, καθώς η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα βρίσκεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση του δείκτη FTSE 25, με τη διαγραφή του Φουρλή, ο οποίος περνά στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

  Αυτές ήταν οι αλλαγές από το Χρηματιστήριο Αθηνών και τον οίκο FTSE Russell, στο πλαίσιο της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021.

  Δύο μήνες εντός 70 μονάδων

  Ακριβώς δύο μήνες πριν, στις 29 Μαρτίου ήταν που ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διαπεράσει τις 850 μονάδες και να θέσει το στόχο των 900 μονάδων σε πιο ρεαλιστική βάση.

  Και ενώ οι προσδοκίες για την ικανότητα της αγοράς να διαπεράσει και το ανώτατο όριο της 6ετίας, δηλαδή τις 950 μονάδες, είχαν φουντώσει, δύο μήνες μετά ο γενικός δείκτης δεν μπορεί να αλλάξει σε ένα επίπεδο που να δείχνει "τέσσερα ψηφία".

  Επί δύο μήνες, η διακύμανση της αγοράς παραμένει μεταξύ 850 και 920 μονάδων, με αρκετά σκαμπανεβάσματα που μόνο τους βραχυπρόθεσμους χαροποιεί.

  Και καθώς φαίνεται, η αλλαγή αυτή του επιπέδου μάλλον αναβάλλεται για ακόμη μία φορά, την τέταρτη μέσα στο δίμηνο αυτό, καθώς το αυριανό κλείσιμο της εβδομάδας δεν δείχνει την αγορά πρόθυμη να κάνει κάποια κλεισίματα κοντά στις 900 μονάδες, ώστε να αναιρέσει το αρνητικό βραχυπρόθεσμο σενάριο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος συνεχίζει σήμερα πάνω από τα 15 ευρώ με κέρδη 2,35%, με τον Ελλάκτωρ να ακολουθεί με +2,03%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Jumbo και Eurobank, με τις ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil, Λάμδα, Εθνική, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με μικρά κέρδη.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης χάνει 2,34%, με τις Φουρλής, Aegean και Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Titan, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια, με τις ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ