Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 11:09

  Υποκύπτει στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

  Αψιμαχίες και μοιρασμένα πρόσημα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:53

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οι πωλητές αναλαμβάνουν σταδιακά τα ηνία στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, οδηγώντας χαμηλότερα την αγορά καθώς οι πιέσεις στην πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξάνονται. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,47% στις 876,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.123,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,28% στις 559,10 μονάδες.

  Αν και τα πρώτα λεπτά η αγορά προσπάθησε να εκδηλώσει μιας μικρής έκτασης αντίδραση, οι πωλητές γρήγορα δήλωσαν το "παρών" και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος. Επιβεβαιώθηκε επομένως ότι το κλίμα στο ΧΑ παραμένει αρνητικό, με το βλέμμα των χαρτοφυλακίων να παραμένει στις διεθνείς αγορές και στους τριγμούς που έχουν προκληθεί στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα κρυπτονομίσματα.

  Ο τόνος από το εξωτερικό

  Το μεγάλο ερώτημα στη Λ. Αθηνών αυτή τη στιγμή είναι εάν το ΧΑ καταφέρει για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε ένα μήνα να κρατήσει άμυνες στις διεθνείς αναταράξεις. Η ελληνική αγορά, παρά την πτώση που υπέστησαν η αμερικανική και οι ευρωπαϊκές αγορές το προηγούμενο διάστημα άντεξε με ελεγχόμενες απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα, πλην της χθεσινής ημέρας, βασιζόμενη κυρίως στα συνεχιζόμενα καλά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται για το 1ο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, οι 880 και 860 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις που θα πρέπει να διακρατηθούν για να ελπίζουμε σε μια καλύτερη συνέχεια.

  Παρά τις αντοχές όμως, η αγορά θα χρειαστεί υπομονή για να τροφοδοτηθεί με νέους καταλύτες, οι οποίοι εντοπίζονται στην επανεκκίνηση του τουρισμού αλλά και στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτοί οι δύο καταλύτες θα βελτιώσουν τις προσδοκίες για το ΑΕΠ φέτος, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά μετά από πάνω από μία δεκαετία υποεπενδύσεων. Άλλωστε, ακόμη και η Moody’s, την αξιολόγηση της οποίας για την ελληνική οικονομία αναμένουμε αύριο, επισήμανε ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνάρτηση με την τακτική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα αντιστρέψουν χρόνια υποεπενδύσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank και ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες 2,46% και 2,29% αντίστοιχα, με τις Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Jumbo, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπιες απώλειες σημειώνουν οι Λάμδα, ΟΛΠ, Φουρλής, Πειραιώς, Titan, Eurobank, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο. 

  Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ συντηρεί την άνοδό τους στο 1,08%, με τις Motor Oil, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και Coca Cola να σημειώνουν μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ