Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Μαϊ-2021 11:22

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Θετικά πρόσημα, με χαμηλό τζίρο, στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:26

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  "Άγκυρα" μεταξύ 900-910 μονάδων φαίνεται ότι έχει ρίξει το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και σήμερα προσπάθησε να κινηθεί ήπια ανοδικά, οι πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους καθηλώνουν τον γενικό δείκτη στα γνώριμα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,02% στις 903,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.188,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,09% στις 585,07 μονάδες.

   

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει προς την τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κίνησης εντός ενός στενού εύρος, ενώ σε μια πιο μεγάλη εικόνα, η συσσώρευση ήδη μετρά ένα μήνα. Μια εικόνα που για πολλούς αναλυτές είναι ενθαρρυντική ώστε η αγορά να μπορέσει να δημιουργήσει τις βάσεις για την ανοδική διαφυγή, ωστόσο δεν είναι και λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θα πρέπει η αγορά να εκδηλώσει μια μεγαλύτερη κίνηση ώστε να ενεργοποιήσει νέα κεφάλαια.

  Τι περιμένει η αγορά

  Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η αγορά περιμένει δύο σημαντικούς καταλύτες, οι οποίοι θα εκδηλωθούν τον επόμενο μήνα ή δίμηνο. Ο ένας είναι ο τουρισμός, ένας κλάδος δηλαδή που συμβάλει άμεσα και έμμεσα στην ελληνική οικονομία έως και το 30% του ΑΕΠ. Το πόσο ομαλή θα είναι η σεζόν θα κρίνει σαφώς και τα επίπεδα ανάπτυξης και τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.

  Η Ελλάδα επί του παρόντος βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα για τους Βρετανούς τουρίστες. Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει σύντομα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr υπάρχει αισιοδοξία πως στην επόμενη αναθεώρηση η Ελλάδα θα καταφέρει να μπει στην πράσινη λίστα, οπότε η βρετανική αγορά- που αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή εσόδων και επισκεπτών για τον ελληνικό τουρισμό- θα ανοίξει χωρίς περιορισμούς.

  Ο δεύτερος καταλύτης είναι η αξιολόγηση της Moody’s, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή. Και δεν είναι λίγες οι εκτιμήσεις που θέλουν ο οίκος να ακολουθεί τον S&P και τη Fitch στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Εάν αναβαθμιστεί η Ελλάδα, τότε θα έρθει πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση τόσο από τον FTSE Russel όσο και από τον MSCI για την αναβάθμιση του Χ.Α. σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη αγορά, όπου κατατάσσεται σήμερα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει κέρδη 2,70%, με τις Titan, Φουρλής και Εθνική να σημειώνουν κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Πειραιώς, Jumbo, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Λάμδα και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ χάνει 2,11%, με τις ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Eurobank, Alpha bank, Motor Oil και Σαράντης, με τις ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ