Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 17:26

  "Λύγισε" στο τέλος το Χρηματιστήριο

  "Λύγισε" στο τέλος το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Αν και αντιστάθηκε στις πιέσεις που δέχτηκε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες, στο γνώριμο έδαφος των 900 μονάδων, καθώς η πτώση της πλειονότητας των τίτλων του διέκοψε τη διήμερη αναιμική αντίδραση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 903,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 902,73 μονάδων (-0,48%) και 914,23 μονάδων (+0,79%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 49,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,52%, στις 2.188,14 μονάδες, ενώ στο +0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.381,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 584,56 μονάδες.

  Εσωστρέφειας συνέχεια

  Αν και η αγορά άρχισε με διαθέσεις να κινηθεί υψηλότερα, πάνω από τις 910 μονάδες, σταδιακά οι αγοραστικές δυνάμεις έδειξαν να εξαντλούνται μετά τις 13:00. Μεσολάβησε μάλιστα ένα τρίωρο διαπραγμάτευσης σε ένα στενό εύρος, με τις αντίρροπες δυνάμεις να ισορροπούν, έως ότου στο τελευταίο ημίωρο οι απώλειες διευρύνθηκαν και ο Γενικός Δείκτης καθηλώθηκε για ακόμη μία φορά κοντά στις 900 μονάδες.

  Ένα επίπεδο που έχει ταλαιπωρήσει αρκετά -καθώς φαίνεται- την αγορά, η οποία δεν μπορεί να ξεφύγει, παρά το γεγονός ότι σήμερα είχε στο πλευρό του τις τρεις τραπεζικές μετοχές, πλην της Εθνικής (με την τελευταία να ολοκληρώνει την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση). Πάντως στα θετικά ήταν ότι ο κλάδος μετά από έξι ημέρες πτώσης αντέδρασε σήμερα, με το ζητούμενο τώρα να είναι εάν μπορεί να συντηρήσει αυτήν την αντίδραση.

  Επίσης ζητούμενο είναι και η τεχνική διόρθωση των τίτλων που συγκράτησαν τις προηγούμενες ημέρες την αγορά πέριξ των 900 μονάδων να μην συμπέσει χρονικά με τη συνέχιση της αρνητικής πορείας του τραπεζικού κλάδου, καθώς, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, θα δούμε τον Γενικό Δείκτη να ξαναδοκιμάζει το κατώτατο εύρος της συσσώρευσης, ήτοι στις 880 μονάδες. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι 860 μονάδες είναι το επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει καθοδικά ο Γενικός δείκτης για να κρατήσει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά.

  Αυτό που επισημαίνεται από τους περισσότερους εγχώριους αναλυτές είναι ότι η αγορά έχει θέσει στην άκρη τις μακροοικονομικές εξελίξεις και αναλώνεται σε δύο μέτωπα: το ένα είναι το εύθραυστο διεθνές κλίμα και το άλλο είναι το χτίσιμο των τεχνικών αναχωμάτων μετά από αρκετές εβδομάδες ανόδου. Και ίσως είναι χρήσιμη μια "στάση" στα τρέχοντα επίπεδα πριν η αγορά επιχειρήσει υψηλότερα, όπου και θα δοκιμάσει το ανώτατο άκρο μιας πολυετούς διακύμανσης έως τις 950 μονάδες.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο και Jumbo δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 3,98% και 3,38% αντίστοιχα, με τις Titan, Εθνική και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Aegean και Ελλάκτωρ.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Motor Oil, Coca Cola, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, με τις ΑΔΜΗΕ και Σαράντη να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη για ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ, ενώ Πειραιώς, Λάμδα, ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ