Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 14:30

  DZ Bank: Η ΕΚΤ και το PEPP δίνουν "φτερά" στην Ελλάδα – Αγοράστε ελληνικά ομόλογα

  DZ Bank: Η ΕΚΤ και το PEPP δίνουν "φτερά" στην Ελλάδα – Αγοράστε ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Θετικά νέα σχετικά με τις αξιολογήσεις των οίκων για τις χώρες, εξακολουθούν να υπάρχουν παρά την κρίση λόγω πανδημίας που συνεχίζεται, όπως τονίζει η DZ Bank σε σημερινό της σχόλιο, και η απόδειξη αυτού, όπως επισημαίνει είναι η Ελλάδα.  

  Η S&P ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αυξάνει τη βαθμολογία της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα στο "BB" και θέτει τις προοπτικές σε θετικές, όπως σημειώνει. Το story της απόφασης της S&P, κατά την DZ Bank, είναι η προσδοκία του οίκου ότι τόσο η ελληνική οικονομία όσο και τα δημόσια οικονομικά θα ανακάμψουν γρήγορα από την πανδημία. Αυτή η προσδοκία βασίζεται αφενός στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες τώρα αποφέρουν καρπούς. Από την άλλη πλευρά, η S&P τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ  μέσω του προγράμματος PEPP θα εξασφαλίσουν ευνοϊκούς όρους αναχρηματοδότησης. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 19,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) έως το 2027, τονίζει η DZ Bank.

  Κατά την S&P, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,9% φέτος, μετά από ύφεση 8,2% πέρυσι, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από 9,7% του ΑΕΠ το 2020 σε 6,9%. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επίσης ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 201% από την κορυφή του 206% περίπου το 2020. Σύμφωνα με την S&P, μια περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας είναι δυνατή εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι ισχυρότερη από την προβλεπόμενη και τα NPEs των ελληνικών τραπεζών συνεχίσουν να μειώνονται σημαντικά.

  Long στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών

  Η αγορά αντέδρασε θετικά στην απόφαση της S&P σήμερα το πρωί, όπως παρατηρεί η DZ Bank. Ενάντια στη γενική τάση των ελαφρώς αυξημένων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη, τα 10ετή ελληνικά  ομόλογα σημείωσαν μικρά κέρδη, ενώ το spread έναντι των 10ετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκε στις μόλις 9 μονάδες βάσης. Σε πρόσφατη έκθεσή της η DZ Bank, μετά την έκδοση του 30ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, είχε συστήσει την αγορά 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, με στόχο για το spread τις 10 μ.β έναντι των 25 μ.β που βρισκόταν τότε.  Αν και ο στόχος της έχει πλέον επιτευχθεί, η DZ Bank δεν συστήνει στους επενδυτές να φύγουν από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά ανανεώνει το trade της και συστήνει τη διατήρηση των long θέσεων στα ελληνικά ομόλογα ενόψει της τρέχουσας θετικής δυναμικής. 

  Με φόντο τα καλά νέα από την Αθήνα και τα σχέδια για υψηλότερο νέο δανεισμό από την Ιταλία, η τράπεζα εκτιμά  ότι το spread θα μειωθεί περαιτέρω στις 5 μονάδες βάσης, με τον μηδενισμός των ελληνο-ιταλικών spreads, ο οποίος είχε καταγραφεί για τελευταία φορά τον Ιανουάριο, να επιστρέφει στο επίκεντρο.

  Citi: Κίνηση-έκπληξη

  Από την πλευρά της, η Citi σε σχόλιό της για την κίνηση της S&P σημειώνει πως το timing Που επέλεξε ο οίκος για την αναβάθμιση αποτελεί έκπληξη. Αυτό οφείλεται στο ότι ακόμα υπάρχει αβεβαιότητα και σε ότι αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

  Ωστόσο, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, η ίδια ανέμενε περαιτέρω αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου που έχει η βαθμολογία της Ελλάδα καθώς και της πολύ βελτιωμένης οικονομικής προοπτικής λόγω του EU NextGenEU.

  Σημειώνεται πως την Παρασκευή, η Citi σε έκθεσή της είχε τονίσει πως τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, σημειώνοντας πως το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, οι αναβαθμίσεις από τους οίκους και το "άνοιγμα" της ψαλίδας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν τις επιδόσεις τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ