Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Απρ-2021 11:20

  Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Διστακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στη δοκιμασία της κρίσιμης αντίστασης των 905 - 910 μονάδων εισέρχεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρίσκει κάποια στηρίγματα σε επιλεγμένους τίτλους, εντούτοις η εννεαήμερη άνοδός του οδηγεί αρκετά χαρτοφυλάκια στην κατοχύρωση κερδών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,22% στις 905,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 41,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,28% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.188,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,58% στις 594,09 μονάδες.

  Η άνοδος του τζίρου συνδέεται με τρία πακέτα που πραγματοποιήθηκαν στη ΓΕΚ Τέρνα, ένα των 25 εκατ., ένα των 446 χιλ. και ένα των 40 χιλ. τεμαχίων, στην τιμή των 11,20 ευρώ τα δύο πρώτα και στην τιμή των 10,06 ευρώ το "μικρό", συνολικής αξίας 30,4 εκατ. ευρώ.

  Ναι μεν… αλλά από τους αναλυτές

  Αν και η οικονομία απογοήτευσε την αγορά το πρώτο τρίμηνο, και καθώς φαίνεται υποτονικό θα είναι και το δεύτερο τρίμηνο, εντούτοις η αγορά δείχνει δειλά δειλά να σβήνει τις απώλειες τις πανδημίας. Και ο βασικός λόγος που διατυπώνουν οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι σταδιακά η κανονικότητα στην οικονομική δραστηριότητα δείχνει να είναι κοντά.

  Το ΧΑ, ως προεξοφλητικός μηχανισμός, δείχνει να παίρνει θέσεις σε κλάδους που όχι μόνο θα λάβουν σημαντικές βοήθειες από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο η επιλεκτικότητα δεν θα εκλείψει, δεδομένου ότι ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει υψηλός. Όπως άλλωστε επισημαίνει και η Capital Economics σήμερα, όπως και άλλοι ξένοι αναλυτές τις προηγούμενες ημέρες, το "μπουμ" στην οικονομική δραστηριότητα μετατίθεται για το 2022, με τη φετινή χρονιά να κινείται ήπια ανοδικά.

  Τεχνική εικόνα

  Μπορεί η αγορά να απέχει από τον πρώτο στόχο των 950 μονάδων, αλλά σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη, ο γενικός δείκτης πάει για το 10 στα 11 ανοδικά εβδομαδιαία κηροπήγια, με διαγραμματικό στόχο το 6-ετές υψηλό των 950 μονάδων. Εφόσον το εύρος τιμών μεταξύ των 420 και των 950 μονάδων, το οποίο "σημάδεψε" τη μετά τα capital controls  εγχώρια χρηματιστηριακή περίοδο, διασπαστεί ανοδικά, από άποψη τεχνικής ανάλυσης οι τιμές-στόχοι για το Γενικό Δείκτη θα εντοπίζονται αρκετές εκατοντάδες μονάδες πάνω από το "χιλιάρικο".

  Στον αντίλογο, τα όχι απλώς "υπεραγορασμένα" αλλά "ολόκαυτα" επίπεδα στα οποία βρίσκονται οι ταλαντωτές RSI, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα είτε για κατοχύρωση κερδών, είτε για αντιτασικές θέσεις short, είτε για αναμονή νέας ευκαιρίας εισόδου στο Χ.Α. σε χαμηλότερες αποτιμήσεις με βάση το δόγμα "buy the dip", καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Φουρλής, Alpha Bank και Βιοχάλκο σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Coca Cola, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan κινούνται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται με άνοδο άνω του 1%. Χωρίς μεταβολή η Aegean.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ