Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Απρ-2021 11:13

  Παλεύει με την… Πειραιώς το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Παλεύει με την… Πειραιώς το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με την Πειραιώς να σημειώνει από την έναρξη της συνεδρίασης διψήφια ποσοστά πτώσης, το χρηματιστήριο Αθηνών παλεύει σήμερα να απορροφήσει τις πιέσεις από τον κλάδο και να κρατήσει τις 880 μονάδες, προσπαθώντας να βρει στηρίξεις στον υπόλοιπο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,20% στις 883,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.134,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,09% στις 574,26 μονάδες.

  Κλυδωνισμοί στην Πειραιώς

  Σαφώς η πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης είναι η μετοχή της Πειραιώς, καθώς ένας νέος κύκλος έντονων ρευστοποιήσεων πυροδοτήθηκε μετά από τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, όπου η διοίκηση επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες της πρότασης για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. Η μετοχή έφτασε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης έως και το -26,2%, υποχωρώντας έως και τα 0,26 ευρώ, ενώ αυτήν την ώρα προσπαθεί να παραμείνει κοντά στα 0,30 ευρώ.

  Οι κλυδωνισμοί της Πειραιώς σαφώς επηρεάζουν όλο τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αν και έχει καταφέρει όχι μόνο να κρατήσει τα επίπεδα του εν μέσω των ανησυχιών για το dilution που θα υποστούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι από την κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς, αλλά και να βελτιώσει τις αποτιμήσεις του, αυτό δεν σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη είναι σε υψηλά επίπεδα. Οι εξελίξεις γύρω από την Πειραιώς σαφώς θα συνεχίσουν να επηρεάζουν όλο τον κλάδο, και τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

  Επιβεβαίωση των 880 μονάδων

  Την ίδια ώρα, ο γενικός δείκτης προσπαθεί σήμερα να διακρατήσει τις 880 μονάδες, οι οποίες δεν αποτελούν κάτι παραπάνω από ένα ψυχολογικό σκαλοπάτι που συντηρεί την επαφή με την αντίσταση των 885 – 890 μονάδων. Η αντίσταση αυτή είναι δύσκολο να δοκιμαστεί όταν ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε τέτοιον "αναβρασμό", αλλά μέχρι τώρα η αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τις άμυνες, κυρίως από τον ενεργειακό κλάδο.

  Η αντίσταση αυτή θα απαιτήσει αυξημένα συναλλακτικά δεδομένα και πιθανόν περισσότερο χρόνο, ενώ θα πρέπει να μην υπάρξουν εξωγενείς διαταραχές στο περιβάλλον, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ικανές να διαταράξουν την επενδυτική ψυχολογία. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι και οι εγχώριοι αναλυτές που θεωρούν ότι πιθανόν να χρειαστεί ο γενικός δείκτης ένα pullback μέχρι τη ζώνη των 860 μονάδων, το οποίοι θα ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ με το +4,03% και η ΔΕΗ με το +2,74% δίνουν σημαντικές στηρίξεις στο ΧΑ, όπως και το +1,43% του ΑΔΜΗΕ. Ήπια ανοδικά επίσης κινούνται οι Alpha Bank, Aegean, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 16,5%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Φουρλή, Λάμδα και ΕΧΑΕ να κινούνται με ελεγχόμενη πτώση. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ, Titan ακι Eurobank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ