Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Απρ-2021 11:05

  Ξανα… δοκιμάζει τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ξανα… δοκιμάζει τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:49

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Επιστροφή στην ανοδική πορεία σήμερα για το χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή διόρθωση, με την αγορά να επιχειρεί να επαναλάβει την καλή απόδοση του Μαρτίου και το νέο μήνα που αρχίζει σήμερα, έχοντας μάλιστα στο πλευρό της την πλειονότητα των τίτλων της.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,18% στις 875,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.105,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,72% στις 551,68 μονάδες.

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε το δεύτερο συνεχόμενο ανοδικό του μήνα φέτος και εισέρχεται στον Απρίλιο με τις δύο πρώτες αργίες λόγω του Πάσχα των Καθολικών, αύριο και τη Δευτέρα. Η συναλλακτική δραστηριότητα πιθανόν θα μειωθεί, με δεδομένο του ότι η ελληνική αγορά δέχεται σημαντικό όγκο εντολών από την Ευρώπη, με την εκτίμηση των κινήσεων στην παρούσα φάση να είναι επισφαλής.

  Το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές είναι η αγορά να επιβεβαιώσει τα τρέχοντα επίπεδα, πριν επιχειρήσει πιο μεγάλες κινήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί αρνητικό σενάριο, δεδομένου του ότι η αγορά χρειάζεται μία στάση μετά και την τελευταία ανάκαμψή της, ώστε και να αφομοιώσει τα επίπεδα αλλά και να βελτιώσει τη ρευστότητά της για την δοκιμασία της αντίστασης ή την υπεράσπιση της στήριξης.

  Στο μεταξύ, το stock picking με βάση τα ποιοτικά στοιχεία που εμπεριέχει κάθε τίτλος συνεχίζεται, καθώς η αγορά πλέον γνωρίζει δύο κρίσιμα στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι στις περισσότερες εισηγμένες έχει τα αποτελέσματα του 2020, όπου μπορεί να διαγνώσει τις αδυναμίες αλλά και τις αντοχές που επέδειξαν σε ένα έτος που η οικονομία βίωσε πρωτοφανείς συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Και το δεύτερο είναι ότι πλέον έχει στα χέρια της το κοστολογημένο σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης, προκειμένου να υπολογίσει ποιοι κλάδοι και τι κεφάλαια θα πρωταγωνιστήσουν κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι και οι βασικοί οδηγοί της επιλεκτικότητας που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα η αγορά.

  Το στοιχείο βέβαια που ακόμη λείπει από την ελληνική αγορά είναι το μέγεθος της ζημίας που υπήρξε στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αλλά και ποιο είναι το κεφαλαιακό κόστος που θα επιφέρουν οι προσπάθειες διαχείρισης αυτών των ζημιών. Το γαϊτανάκι των ερωτημάτων που μένουν αναπάντητα στη βάση αυτού του άγνωστου "Χ" είναι και ο λόγος που ο κλάδος – σηματωρός της αγοράς εμφανίζει την έντονη μεταβλητότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ανακόπτουν τις μεγαλύτερες κινήσεις χαρτοφυλακίων στο ταμπλό της Λ. Αθηνών.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την ανάκαμψή της, με κέρδη 7,37% σήμερα, Eurobank και ΟΠΑΠ να την ακολουθούν με κέρδη 3,1% έκαστη. Η άνοδος στην Alpha Bank φτάνει το 2,44%, ο Φουρλής κερδίζει 2,35%, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Titan, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Εθνική, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και Aegean.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, με την Τέρνα Ενεργειακή να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Βιοχάλκο, με τον Ελλάκτωρ να χάνει 3,44%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ