Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαρ-2021 12:12

  Axia: Οι μεγάλοι νικητές του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2021 - το ισχυρό trade των τραπεζών

  Axia: Οι μεγάλοι νικητές του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2021 - το ισχυρό trade των τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τις επιλογές της από το Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2021 ξετυλίγει η Axia Research σε νέα της έκθεση, τονίζοντας πως το stock picking θα είναι η κυρίαρχη επενδυτική στρατηγική το επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμά πως ο τραπεζικός κλάδος θα είναι από τους μεγαλύτερους νικητές. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ένα ισχυρό και βιώσιμο ριμπάουντ. Όπως τονίζει μετά το έτος "μετασχηματισμού" του 2021 και το μεταβατικό 2022, το 2023 θα είναι το έτος που όλες οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί "αδιαμφισβήτητο" επίπεδο κανονικότητας

  "Βασιλιάς" το stock picking

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Axia, το 2020 αποδείχθηκε μια πολύ ευμετάβλητη χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σύγκριση με τις παγκόσμιες αγορές, παρά την ισχυρή δυναμική που χτίστηκε το 2019, όταν το Χ.Α. υπεραπέδωσε των παγκόσμιων αγορών. Ο βασικός λόγος ήταν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τον αντίκτυπο, κυρίως, της πανδημίας στον τουρισμό αλλά και του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος. Η Axia θεωρεί ότι το stock picking παραμείνει η βασική στρατηγική των επενδυτών φέτος στο Χ.Α, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν εταιρείες με σαφείς στρατηγικές που στοχεύουν να "εκμεταλλευτούν" την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και να τοποθετηθούν στις εξελισσόμενες παγκόσμιες τάσεις.

  Σε συνολική βάση, οι εισηγμένες που παρακολουθεί η Axia από τον μη χρηματοοικονομικό κλάδο αναμένεται να σημειώσουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κοντά στο 60% σε ετήσια βάση το 2021. Αυτό αναμένεται να οδηγηθεί από: i) τη (μερική) ανάκαμψη της κερδοφορίας σε τομείς που επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία (διυλιστήρια, αεροπορικές εταιρείες, λιανικό εμπόριο), ii) τη βελτίωση της κερδοφορίας που ακολουθεί ως αποτέλεσμα των κεφαλαιουχικών δαπανών (ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, EλβάλΧαλκόρ, ΓΕΚ Τέρνα) και iii) τις επιτυχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης / εξορθολογισμού του κόστους.

  Στους θετικούς καταλύτες τοποθετεί, μεταξύ άλλων, i) την ταχύτερη από την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη που θα ενίσχυε την κερδοφορία (ειδικά από πλευράς καταναλωτών και τουρισμού), ii) την ταχεία διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ταχεία έναρξη έργων υποδομής, iii) τους θετικούς "ανέμους" στους κλάδους διεθνώς (ειδικά στα εμπορεύματα), και iv) τα οφέλη από την ομαλοποίηση του ανταγωνισμού.

  Όπως και το προηγούμενο έτος, που είδαμε τις μετοχές να αντιδρούν στην κρίση της πανδημίας βάσει των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των επενδυτικών τους στρατηγικών και των ευαισθησιών της κερδοφορίας, η Axia πιστεύει ότι το 2021 και στο μέλλον, το stock picking θα γίνει όλο και πιο σημαντικό. Σε αυτό το πλαίσιο, "κοιτά" μετοχές που είναι σε καλή θέση σε σύγκριση με τις εγχώριες και διεθνείς μετοχές τους κλάδου τους για να εκμεταλλευτούν i) την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ii) τις παγκόσμιες υποκείμενες μεγάλες τάσεις, iii) τα δημοσιονομικά κίνητρα και iv) την κυκλικότητα.

  Tα top picks 

  Οι κλάδοι στους οποίους επικεντρώνεται συνεπώς είναι ο κλάδος των παιχνιδιών, της ψυχαγωγίας και του λιανικού εμπορίου, η ενέργεια, η βιομηχανία και οι κατασκευές/υποδομές.

  Σε ό,τι αφορά τα top picks της, όπως σημειώνει, συνεχίζει να προτιμά τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές ανάπτυξης της ΔΕΗ, της ΓΕΚ Τέρνα, της Μυτιληναίος και του ΟΠΑΠ. Η Lamda Development παραμένει στο ραντάρ της λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές προοπτικές που σχετίζονται με την ανάπτυξη του έργου του Ελληνικού καθώς η μεταφορά μετοχών στην εταιρεία αναμένεται τώρα να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ενώ αναμένει ότι η Fourlis θα είναι μεταξύ των νικητών της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.

  Έτσι, δίνει τιμή-στόχο τα 15,70 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ με περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό της τάξης του 36,2%, για τη ΔΕΗ τα 15,70 ευρώ με περιθώριο ανόδου 66,3%, για τη Μυτιληναίος τα 15,70 ευρώ με περιθώριο ανόδου 18,9%, για τη ΓΕΚ Τέρνα τα 10,90 ευρώ με περιθώριο ανόδου 17,3%, για την Fourlis τα 6,90 ευρώ με περιθώριο ανόδου 61,6% και για την Lamda Development τα 14,20 ευρώ και περιθώριο ανόδου 102,3% 

  Μεγάλοι νικητές οι τράπεζες

  Κατά την Axia οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα είναι μεταξύ των μεγάλων νικητών στην ελληνική αγορά το 2021. Ο κλάδος υπέστη μεγάλο χτύπημα, από άποψη αποτίμησης, το 2020, καθώς οι αγορές εξέτασαν τον αντίκτυπο της κρίσης της πανδημίας στην εύθραυστη οικονομία και στο υπάρχον, υψηλό απόθεμα NPEs. Απομένει να δούμε το μέγεθος των NPEs που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας, αλλά η κρατική υποστήριξη παραμένει, βοηθώντας τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο. Παράλληλα, οι τράπεζες προχωρούν στα μεγάλα σχέδια τιτλοποιήσεων και με την έκδοση κεφαλαιακών εργαλείων (που θα προκαλέσουν σε ορισμένες περιπτώσεις dilution) για να αντισταθμίσουν την κεφαλαιακή επίπτωση αυτών των τιτλοποιήσεων.

  Όπως επισημαίνει, βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι τράπεζες έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων τους στον ισολογισμό και οι αγορές όχι μόνο γίνονται λιγότερο... πολεμικές, αλλά είναι σημαντικό να αρχίσουν να εξετάζουν σταδιακά την επόμενη μέρα για το σύστημα. Η μείωση των NPEs θα οδηγήσει σε απότομη μείωση του κόστους κινδύνου και έτσι θα αυξήσει τους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoTE. Στο παρασκήνιο, υπάρχει μια ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία που οδηγείται από την ανάγκη για επενδύσεις που υποστηρίζονται επίσης από τους πόρους της ΕΕ.

  Οι τιμές-στόχοι

  Έτσι η Axia δίνει σύσταση buy για τη μετοχή της Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,40 ευρώ και περιθώριο ανόδου 165%, για την Eurobank δίνει το 1,10 ευρώ με περιθώριο ανόδου 69% και σύσταση buy, για την Εθνική Τράπεζα δίνει επίσης σύσταση buy και τιμή-στόχο τα 4,30 ευρώ με περιθώριο ανόδου 83%, ενώ την Τράπεζα Πειραιώς την έχει προς το παρόν σε κατηγορία "υπό εξέταση (under review). 

  Κατά την άποψη της Axia, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι ο κύριος κίνδυνος για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και μία ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών. Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλουν να αφήσουν χώρο για την πανδημία να οδηγήσει σε τραπεζική κρίση. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδίως οι συστημικές τράπεζες σε κάθε χώρα, αποτελούν βασικό πυλώνα για τη στήριξη των οικονομιών κατά τη γρήγορη έξοδο από την τρέχουσα κρίση υγείας.

  Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι ίδιες οι τράπεζες, η ορατότητα έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς, δηλαδή στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και στα κεφάλαια. Το πιο σημαντικό είναι ότι το 2021 θα είναι ένα έτος μετάβασης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ένα βήμα για την εξομάλυνση. Στο επίκεντρο θα παραμείνει η μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς μέσω τιτλοποιήσεων, οι οποίες κατά την άποψη της Axia, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ το 2021, έναντι του αποθέματος των 60 δισ. ευρώ του 2020.

  Οι προοπτικές

  Επιπλέον, οι επενδυτές θα παρακολουθούν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών καθώς οι τιτλοποιήσεις NPE θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε κόστος κεφαλαίου ύψους 6 δισ. ευρώ (δηλαδή 400 μονάδων βάσης) για το σύστημα. Σημειώνεται ότι η ευελιξία σχετικά με τα επίπεδα κεφαλαίου που εφαρμόστηκε εποπτικά το 2020 και ισχύει ακόμη, τουλάχιστον έως το τέλος του 2022 μεταφράζονται σε ελάφρυνση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

  Επιπλέον, οι τράπεζες σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ομολόγων Tier 2 και senior και "εργαλείων" που μπορεί να προκαλέσουν dilution (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου). Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό με την οργανική παραγωγή κεφαλαίου, αναμένεται να αφήσουν τις τράπεζες ικανοποιητικά πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για το 2021 και τα επόμενα χρόνια.

  Σύμφωνα με την Axia, οι ισολογισμοί των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα ομαλοποιηθούν από το 2023. Μέχρι τότε, οι οικονομικές καταστάσεις το 2021 και το 2022 αναμένεται να παρουσιάσουν εφάπαξ αποτελέσματα, κυρίως λόγω των επιπτώσεων των τιτλοποιήσεων. Έτσι η αγορά θα συνεχίσει να αποτιμά τις ελληνικές τράπεζες με βάση αυτές τις δυναμικές και την έλλειψη ορατότητας.

  Μετά τα μετασχηματιστικά και μεταβατικά έτη 2021 και 2022, η Axia αναμένει ότι το 2023 θα είναι το έτος που όλες οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί "αδιαμφισβήτητο" επίπεδο κανονικότητας: RoTE σε υψηλά μονοψήφια προς χαμηλά διψήφια ποσοστά, δείκτες NPE κάτω του 10% και δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 200 μ.β πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις προ-Covid-19, που ήταν στο 14%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ