Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Μαρ-2021 08:46

  Α - Quant: Με τα μάτια στη FED και τις αποδόσεις των ομολόγων

  Α - Quant: Με τα μάτια στη FED και τις αποδόσεις των ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με το 10ετές στις ΗΠΑ να φτάνει σε νέα υψηλά έτους στο 1.62%. Να θυμίσουμε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικές για τις αγορές γιατί αποτελούν και τη βάση (benchmark) βάσει της οποίας ορίζονται και οι επιθυμητές αποδόσεις σε άλλες κατηγορίες επενδύσεων όπως οι μετοχές. Ειδικότερα οι μετοχές τεχνολογίας με μεγάλη ευαισθησία και πολύ υψηλές προσδοκίες υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις κάτι το οποίο ίσως ενταθεί περισσότερο αν η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου αρχίζει να προσεγγίζει το 2%. Έτσι λοιπόν παρατηρούμε ένα sector rotation από τις τεχνολογικές μετοχές και τις μετοχές high growth σε τομείς με υψηλή εσωτερική αξία όπως τράπεζες, υποδομές , εμπορεύματα κτλ.

  Η άνοδος των αποδόσεων συνοδεύεται και με ισχυροποίηση του δολαρίου το οποίο τους τελευταίους μήνες ήταν σε συνεχή καθοδική τροχιά.

  Παρ' όλα αυτά την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές μετοχών ενισχύθηκαν και το δολάριο αποδυναμώθηκε και αυτό μάλλον αποδίδεται σε κατοχύρωση κερδών των επενδυτών στο αμερικανικό νόμισμα. Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, υπέγραψε το πακέτο της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ, ύψους 1.9 τρις δολαρίων. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, απευθείας ενίσχυση των νοικοκυριών με 1,400 δολάρια. Το άλλο σημαντικό γεγονός της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν η συνεδρίαση της Ε.Κ.Τ., με τα επιτόκια να μένουν αμετάβλητα στο 0%, η ποσοτική χαλάρωση να παραμένει ως έχει αλλά να αυξάνεται η αγορά ομολόγων με σκοπό τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Όλα αυτά όσο η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να κρατάει τις περισσότερες οικονομίες (κυρίως της Ευρώπης) κλειδωμένες μέσω των παρατεταμένων lockdowns. 

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι επίσης σημαντική ειδησεογραφικά με πληθώρα σημαντικών ανακοινώσεων και συμβάντων: συνεδρίαση της FED την Τετάρτη για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, Eurogroup, πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιαπωνία, λιανικές πωλήσεις σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά.

  SP500

  Με σημαντική άνοδο έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, κλείνοντας στις 3,941 μονάδες και κέρδη πάνω από 2.6%. Υπήρξε προσέγγιση των υψηλών όλων των εποχών με έντονα ανοδικές ημέρες ενώ ανοδική ήταν και η Παρασκευή παρότι οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν μεγάλη άνοδο. Αυτά τα επίπεδα τιμών επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση του δείκτη αλλά δημιουργούν και το ενδεχόμενο διορθώσεων από επενδυτές που θα πουλήσουν για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Τυχόν διορθώσεις θα προκαλέσουν ανησυχίες κάτω από τις 3,900 μονάδες και ακόμη περισσότερο κάτω από τις 3,860 μονάδες. 

  DAX30

  Εκρηκτική άνοδο είχε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την εβδομάδα που μας πέρασε, κλείνοντας στις 14,559 μονάδες και κέρδη που άγγιξαν το 3.7%. Καταρρίφθηκε λοιπόν το υψηλό όλων των εποχών για το δείκτη και πλέον μόνον διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών ή απρόβλεπτα συμβάντα μπορούν να ανακόψουν περαιτέρω άνοδο. Αυτό που παρατηρείται και εδώ είναι το country sector rotation όπου κεφάλαια κατευθύνονται από τον υπεραγορασμένο Nasdaq  και τα αμερικανικά ομόλογα σε άλλες πιο φτηνές επενδυτικές επιλογές όπως οι γερμανικές εταιρίες που αναμένεται να επανέλθουν δυναμικά στην μετά COVID οικονομική πραγματικότητα.

  FTSE100

  Ανοδική η προηγούμενη εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,789, σημειώνοντας κέρδη κοντά στο 1.6%. Το γενικότερο κλίμα στις αγορές μετοχών ήταν θετικό και έτσι ο δείκτης έχει καταφέρει να πλησιάσει την περιοχή τιμών των 6,900 μονάδων που αποτελεί και υψηλό ενός περίπου έτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, μια τέτοια προσέγγιση δε θεωρείται απίθανη. Αν και η βρετανική οικονομία δοκιμάζεται , πολλές εταιρείες είναι σχετικά φτηνές σε σχέση με ανάλογες των άλλων ανεπτυγμένων αγορών και αποτελούν ελκυστικές ευκαιρίες για μακροχρόνιους επενδυτές.

  Χρυσός

  Aντέδρασε ανοδικά ο χρυσός μετά από 3 έντονα πτωτικές εβδομάδες, κλείνοντας στα $1,725 και σημειώνοντας κέρδη λίγο πάνω από 1.5%. Η πρόσκαιρη αδυναμία του δολαρίου (ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια) συνέτεινε σε αυτό αλλά αυτήν την εβδομάδα, καθοριστικό ρόλο θα έχει η συνεδρίαση της FED, όπου και αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Ο χρυσός πρέπει να υπερβεί τα $1,740 ώστε να υπάρχουν πιθανότητες περαιτέρω ανάκαμψης και όσο αυτό δε γίνεται, οι πιθανότητες προσέγγισης της περιοχής τιμών των $1,670 υπερτερούν. Να επισημάνουμε ότι πλέον ο χρυσός έχει ανταγωνισμό σαν ασφαλές καταφύγιο εναντίον του πληθωρισμού από άλλες εναλλακτικές μορφές επένδυσης όπως τα κρυπτονομίσματα.

  Πετρέλαιο

  Διορθωτική η περασμένη εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $65.54, υποχωρώντας κατά 1% περίπου. Η έγκριση του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας στις ΗΠΑ και η πορεία των εμβολιασμών, δημιουργούν μια αισιοδοξία για μελλοντική ανάκαμψη της ζήτησης και όσο η παραγωγή παραμένει μειωμένη σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του ΟΠΕΚ, δημιουργούνται προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο. Μια ενίσχυση του δολαρίου πάντως δεν αποκλείεται να πιέσει τις τιμές. Καθοριστικά επίπεδα τιμών προς τα πάνω είναι τα $66.40 και φυσικά τα πολύμηνα υψηλά στα $67.95 ενώ οι στηρίξεις βρίσκονται στα $64.50 και στα $63.10.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Αντέδρασε ανοδικά το EURUSD την εβδομάδα που μας πέρασε, ανοίγοντας στο 1.1917 και κλείνοντας στο 1.1952. Η άνοδος αυτή συντελέστηκε κυρίως από το μέσον της εβδομάδας και μετά, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να ανεβαίνουν και πάλι ενώ σημαντικό ρόλο είχε και η ομιλία Lagarde την Πέμπτη όπου και δήλωσε πως η Ε.Κ.Τ. θα αυξήσει την αγορά ομολόγων. Η μοναδική τακτική με σημαντικότητα για την Ευρωζώνη είναι η ανακοίνωση του πληθωρισμού την Τετάρτη αλλά την ίδια μέρα υπάρχει η συνεδρίαση της FED για τα επιτόκια στις ΗΠΑ που θα ακολουθηθεί από συνέντευξη τύπου για τη νομισματική και την οικονομική πολιτική. Αν η ισοτιμία καταφέρει και υπερβεί το 1.20, έχει περισσότερες πιθανότητες περαιτέρω ανάκαμψης ενώ αντίθετα όσο παραμένει κάτω από το 1.20 και ειδικότερα κάτω από το 1.1950, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες του χαμηλού 4 μηνών περίπου, στο 1.1835.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το GBPUSD, μετά από δύο στη σειρά πτωτικές εβδομάδες, ανοίγοντας στο 1.3811 και κλείνοντας στο 1.3917. Την Πέμπτη και την Παρασκευή η ισοτιμία άγγιξε την τιμή – ορόσημο του 1.40 αλλά σχεδόν άμεσα είδαμε έντονη πτωτική αντίδραση. Τα οικονομικά αποτελέσματα για το Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοινώθηκαν δεν ήταν θετικά αφού η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 4.9% και το ΑΕΠ κατά 2.9%. Με τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών (FED την Τετάρτη και Bank of England την Πέμπτη) να κυριαρχούν, αν η ισοτιμία καταφέρει και προσεγγίσει ή/και υπερβεί και πάλι το 1.40, ίσως υπάρξει περαιτέρω ανάκαμψη αλλά στην αντίθετη περίπτωση, απειλείται το πολύμηνο χαμηλό στο 1.3777.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ακόμα μια ανοδική εβδομάδα πέρασε για το USDJPY (η 4η κατά σειρά), με άνοιγμα στο 108.29 και κλείσιμο στο 109.03. Οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και έτσι το USDJPY που είναι σε μεγάλο βαθμό συσχετισμένο με αυτές, συνέχισε κι αυτό ανοδικά. To νόμισμα της Ιαπωνίας εμφανίζεται αδύναμο αυτήν την εποχή και η ισοτιμία φαίνεται πως βαδίζει προς το 110, το οποίο μπορεί να το επιτύχει αυτήν την εβδομάδα αν φυσικά οι συνθήκες δεν αλλάξουν. Κομβικής σημασίας είναι η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη στις ΗΠΑ.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Το EURJPY κατάφερε να κινηθεί ανοδικά για 5η εβδομάδα στη σειρά, ανοίγοντας στο 129.07 και κλείνοντας στο 130.32. Το κλείσιμο πάνω από το 130, θεωρείται σημαντικό, ήδη η ισοτιμία κινείται σε υψηλές τιμές που είχαμε να δούμε από το φθινόπωρο του 2018 και ενδέχεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία εκτός κι αν λόγω κερδών και υπεραγορασμένων συνθηκών, κάποιοι επενδυτές αποφασίσουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Συνέχισε πτωτικά το EURGBP, με άνοιγμα στο 0.8620 και κλείσιμο στο 0.8582, επιβεβαιώνοντας την έντονη καθοδική τάση των τελευταίων 3 μηνών. Οι πωλητές της ισοτιμίας βλέπουν ως στόχο το 0.85 και δεν αποκλείεται να το επιτύχουν αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Με μεγάλη πτώση έκλεισε την εβδομάδα το USDCAD αφού άνοιξε στο 1.2657 και έκλεισε στο 1.2475. Η ισοτιμία άγγιξε τα χαμηλά 3 ετών περίπου, βοηθούμενη από την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου αλλά και από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Καναδάς, με την ανεργία να υποχωρεί στο 8.2% τον Φεβρουάριο από 9.4% τον Ιανουάριο. Η τάση είναι καθοδική εδώ και περίπου ένα έτος και πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο ακόμη και για 1.20 αλλά σε τόσο χαμηλά επίπεδα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και βραχυπρόθεσμες ανοδικές αντιδράσεις.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν για το USDCHF την περασμένη εβδομάδα, με την ισοτιμία να ανοίγει και να κλείνει στην περιοχή του 0.9280 – 0.9290. Η μεταβλητότητα ωστόσο δεν ήταν πολύ μειωμένη: το χαμηλό εβδομάδας ήταν στο 0.9234 και το υψηλό στο 0.9375. Η ισοτιμία ανέκοψε την ανοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων λόγω της πρόσκαιρης διόρθωσης του δολαρίου αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθει σε αυτήν, ειδικά καταφέρει να παγιωθεί πάνω από το 0.93.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το AUDUSD, ανοίγοντας στο 0.7692 και κλείνοντας στο 0.7755. Η ισοτιμία επωφελήθηκε από την πρόσκαιρη αδυναμία του δολαρίου και ανέκαμψε μετά από δύο πτωτικές εβδομάδες, με παράλληλη αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων, κυρίως του χρυσού. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, στο εντυπωσιακό 33.8% σε ετήσιο επίπεδο, καταδεικνύοντας την επαναφορά της κινεζικής οικονομίας μετά την πανδημία. Παράλληλα, ο Phillip Lowe (Τράπεζα της Αυστραλίας) δήλωσε πως η στήριξη θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι σε ανεργία και πληθωρισμό. Το δολάριο Αυστραλίας όμως δεν ενισχύεται αναλόγως και δεν αποκλείεται να συνεχίσει καθοδικά. Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης του 0.78 όμως, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ακόμα και για το 0.80.

  Bitcoin

  Συνέχισε ανοδικά το Bitcoin για ακόμη μία εβδομάδα, υπερβαίνοντας την Παρασκευή ακόμα και τα $60,000, για να κλείσει τελικά στα $58,990, έχοντας σημειώσει άνοδο 15.5%. Η πορεία του Bitcoin και γενικότερα πολλών κρυπτονομισμάτων τελευταία είναι εκρηκτική. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η αύξηση του Bitcoin στους πέντε τελευταίους μήνες έχει αγγίξει το 450% ενώ όλο και περισσότεροι επενδυτές (μεγάλοι και μικροί) στρέφονται στα κρτυπτονομίσματα και στην τεχνολογία του blockchain. Τα ΝFTs (Non-fungible tokens) είναι μια νέα ισχυρή μόδα που επιτρέπει στους επενδυτές να διαπραγματεύονται ψηφιακές περιουσίες (έργα τέχνης, εισιτήρια, domain names κλπ.) με διαχείριση από το blockchain. Τα ψηφιακά νομίσματα είναι εδώ για να μείνουν έστω και αν η τεράστια μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων, τα καθιστά ακόμα πολύ ριψοκίνδυνα για πολλούς επενδυτές. Υπέρβαση των $60,000 και πάλι, δημιουργεί νέο άνεμο αισιοδοξίας και δίνει ελπίδες ακόμα και για $70,000 αρκετά σύντομα.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ