Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Φεβ-2021 11:11

  Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμου

  Βίαιη προσγείωση στις 800 μονάδες για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:47

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σε αρνητικό έδαφος διολισθαίνουν σταδιακά οι περισσότεροι τίτλοι στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στο άκουσμα των νέων μέτρων περιορισμού της πανδημίας δείχνει ανήμπορο να κρατήσει το πρωινό θετικό του ρυθμό, επιστρέφοντας πλέον πλησίον της στήριξης των 750 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,31% στις 759,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26,22 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.802,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,67% στις 440,31 μονάδες.

  Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της αγοράς να ανακόψει την πτωτική της πορεία, καθώς ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι η οικονομία μπαίνει και πάλι στον "πάγο" από αύριο και έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η Αττική, όπου και πραγματοποιείται το 50% του τζίρου του λιανεμπορίου της χώρας, θα βρίσκεται σε σκληρό lockdown, με τον Εμπορικό Σύλλογο να εκτιμά ότι "το τρίτο "lockdown" θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις". Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, στο "κάδρο" των μέτρων δεν αποκλείεται να εισέλθει και η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

  Πάντως όπως επισημαίνει σήμερα η Beta Securities, το γενικό lockdown είναι λίγο έως πολύ αποτυπωμένο στην αγορά, αν και η επίδρασή του δεν είναι ομοιόμορφη στους επιμέρους τίτλους. Εντούτοις καλύπτει τις περισσότερες εισηγμένες, με την Beta να εφιστά την προσοχή ότι στις προηγούμενες ανάλογες περιόδους επηρεάστηκαν περισσότερο συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως οι τράπεζες, τα ακίνητα, το λιανικό εμπόριο και οι μεταφορές. Ανθεκτικότητα, από την άλλη, έδειξε ο ενεργειακός κλάδος, όπως φαίνεται και σήμερα στο ταμπλό.

  Τεχνικά τώρα, η βραχυπρόθεσμη τάση για το γενικό δείκτη γύρισε εκ νέου πτωτική, μετά τις ισχυρές απώλειες στη χθεσινή συνεδρίαση. Η πρώτη στήριξη παραμένει στις 750 μονάδες, η διάσπαση της οποίας θα οδηγήσει στις 713 μονάδες, όπου και διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.

  Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI δεν περιείχε κάποια έκπληξη για τις ελληνικές μετοχές, με τον οίκο να διατηρεί στον MSCI Greece Standard τις τρεις μετοχές που είχε στη σύνθεσή του (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo). Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι την ελληνική αγορά δεν θα επηρεάσουν έτερες αλλαγές, ειδικά εάν οι μεταβολές αφορούν τους δείκτες βαρύτητας σε άλλους τίτλους ξένων αγορών.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 2,20%, με τις Εθνική, Motor Oil, Eurobank, Alpha Bank και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Aegean, ΟΛΠ, Titan και Φουρλής.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις με το +4,66% που καταγράφει, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola να επικουρούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια κέρδη σημειώνουν οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Λάμδα και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ