Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Σεπ-2020 12:49

  Στη διελκυστίνδα της πτώσης του ΑΕΠ το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Στις 640 μονάδες ανεβάζει το Χρηματιστήριο το stock picking
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας το β΄ τρίμηνο του έτους ανακοινώθηκαν, αφήνοντας το χρηματιστήριο Αθηνών να προσπαθεί να διαχειριστεί την πρωτοφανή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, που επέφεραν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,24% στις 645,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.546,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,11% στις 334,52 μονάδες.

  Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, τα οποία έδειξαν κατακόρυφη πτώση κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η μεγάλη αυτή ύφεση καθρεφτίζει τους τριγμούς που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τη δύσκολη περίοδο Απριλίου-Ιουνίου κατά την οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το lockdown και ουσιαστικά παρέμενε κλειστός ο τουριστικός κλάδος.

  Η ύφεση, πάντως, δεν ξεπερνά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ωστόσο όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές πλέον, η "ζημία" του κορονοϊού δεν περιορίστηκε στο β’ 3μηνο, αλλά άγγιξε και το γ’ 3μηνο, καθώς ο τουρισμός δέχτηκε ένα πρωτοφανές πλήγμα. Εντούτοις θα είναι ένα ακόμη στοιχείο που οι επενδυτές αναμένουν για να εκτιμήσουν και το μέγεθος της επίδρασης που είχαν τα μέτρα σε σημαντικές εισηγμένες του ΧΑ.

  Παράλληλα, όπως επισημαίνει σήμερα το Capital.gr, μετά τα στοιχεία του β' 3μηνου, μένει να φανεί αν η κυβέρνηση προσαρμόσει την προσωρινή εκτίμηση της ότι η μείωση του ΑΕΠ στο σύνολο του 2020 μπορεί να συγκρατηθεί στο 8%, δηλαδή στο δυσμενές σενάριο που είχε διαμορφωθεί κατά την αρχή της Πανδημίας. Αυτό το σενάριο, βασιζόταν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Σεπτέμβριος θα λύσει σημαντικές "απορίες" της αγοράς για την επίδραση ενός πρωτοφανούς γεγονότος όπως είναι η πανδημία. Όπως σχολιάζουν χρηματιστές στο Capital.gr, ακόμη και κατά το διάστημα της 10ετούς κρίσης της χώρας, οι αναλύσεις είχαν έναν οδηγό, με τις εκτιμήσεις να παρέκκλιναν ελαφρώς από την πραγματικότητα. Τα δομικά προβλήματα ήταν γνωστά και η πορεία της οικονομίας εύκολα εκτιμήσιμη. Η επίδραση της κρίσης του κορονοϊού όμως είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί, τόσο λόγω της απουσίας ιστορικών στοιχείων, όσο και λόγω του ότι άπτεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις οικονομικές αλληλεπιδράσεις να πληθαίνουν.

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola στηρίζει την αγορά με το +2,68% που καταγράφει, με τις ΓΕΚ Τέρα, ΔΕΗ και Σαράντη να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Alpha Bank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Titan, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Φουρλής και Πειραιώς.

  Στον αντίποδα, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean και ΟΤΕ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή η Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ