Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Αυγ-2020 12:00

  Αγορές: "Χρυσός ή μετοχές", το κορυφαίο debate

  Αγορές: "Χρυσός ή μετοχές", το κορυφαίο debate
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Παρά το αρχικό sell-off που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου, ο χρυσός και οι διεθνείς αγορές –με οδηγό τη Wall Street– έχουν καταγράψει ένα ιλιγγιώδες ράλι, σπάζοντας την παραδοσιακή αρνητική τους συσχέτιση. Το πολύτιμο μέταλλο τα είχε όλα με το μέρος του για να ξεχωρίσει σε αυτήν τη συνεχιζόμενη "καταιγίδα" και το σοκ που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στις οικονομίες διεθνώς στέλνοντας Ευρώπη και ΗΠΑ σε ιστορική ύφεση στο β’ τρίμηνο. Οι μετοχές, ωστόσο, κόντρα σε ό,τι αρχικά ανέμεναν οι ειδικοί έχουν ακολουθήσει ένα ράλι... παραλογισμού, το οποίο και τώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη σε πολλές χώρες, συνεχίζεται –χωρίς φυσικά να λείπουν τα αναμενόμενα σκαμπανεβάσματα και η μεταβλητότητα– με τις αγορές στις ΗΠΑ να σημειώνουν ρεκόρ και την Ευρώπη να κινείται σε υψηλά πολλών μηνών με βασικούς δείκτες να έχουν επιστρέψει σε προ-πανδημίας επίπεδα.

  Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η παράλληλη σχέση που έχουν αναπτύξει χρυσός και μετοχές, σύντομα θα ανατραπεί και θα χωρίσουν τους δρόμους τους. Νικητής θα είναι πιθανότατα ο χρυσός, χωρίς να σημαίνει βέβαια πως οι επενδυτές δεν θα έχουν καλές αποδόσεις από τις μετοχές. Αν υπάρξει κάποιος κερδισμένος από τις χρηματιστηριακές αγορές το επόμενο διάστημα, αυτή θα είναι η Ευρώπη, όπως εκτιμούν, καθώς τα σύννεφα γύρω από τις ΗΠΑ θα πυκνώσουν. Οι προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου και το αδύναμο δολάριο αποτελούν τους βασικούς κινδύνους του επόμενου διαστήματος για τη Wall Street, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και οι προσδοκίες για δημοσιονομική ενοποίηση, σε συνδυασμό με τη δύναμη του ευρώ, αποτελούν τα "όπλα" των ευρωπαϊκών αγορών. Πάντως, ο χρυσός όπως εκτιμούν θα συνεχίσει να… λάμπει.

  Ράλι άνω του 30%

  Το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έσπασε το φράγμα των 2.000 δολαρίων η ουγκιά καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 30% φέτος καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1979, και επωφελείται από την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας. Η αδυναμία του δολαρίου, το οποίο κινείται σε χαμηλά δύο ετών και κάνει την αγορά χρυσού για τους ξένους επενδυτές πιο φθηνή, και η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ενθάρρυνε τους επενδυτές να αναζητήσουν ένα εναλλακτικό καταφύγιο αξίας – ενισχύοντας την ελκυστικότητα του χρυσού.

  "Αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή με το δολάριο, τις αποδόσεις ομολόγων και τον χρυσό είναι trades ανησυχίας και αβεβαιότητας σχετικά με το μακροοικονομικό μέτωπο – όχι μόνο λόγω κορονοϊού, αλλά και για τα δημοσιονομικά στις ΗΠΑ", όπως σημειώνει το funds Principal Global Investors.

  Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, λόγω του στάτους του ασφαλούς καταφυγίου που έχει ο χρυσός αναμένεται να αναρριχηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες "απαντούν" στην ύφεση με τεράστια πακέτα τόνωσης της οικονομίας. Αυτή η συνεχιζόμενη ενίσχυση της ρευστότητας και τα όλο και περισσότερα μέτρα που λαμβάνονται, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του χρέους στο μέλλον. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επιτρέψουν στον πληθωρισμό να αυξηθεί, δίνοντας έτσι ώθηση στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων.

  Πρώτη στάση τα 2.300 δολ.

  Η γοητεία του χρυσού ενισχύεται καθώς το δολάριο αποδυναμώνεται και η παγκόσμια ανάκαμψη θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, όπως σημείωσε πριν από μερικές μέρες η Goldman Sachs, προβλέποντας πως η τιμή του χρυσού θα εκτιναχθεί στα 2.300 δολάρια. Κατά την BofA, ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο των 3.000 δολαρίων ανά ουγκιά εντός των επόμενων 18 μηνών. Η πανδημία δεν δείχνει πειστικά σημάδια εξασθένησης ώστε να επιτρέψει στις κλυδωνιζόμενες βιομηχανίες να ξανανοίξουν και να μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει με τους ρυθμούς που είχαν αρχικά εκτιμηθεί.

  H ενίσχυση των φόβων για το μέλλον του αμερικανικού δολαρίου μακροπρόθεσμα ως το βασικό νόμισμα αποθεματικών διεθνώς, καθώς και οι προσδοκίες για διατήρηση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν τον χρυσό, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs και συνεχίζουν να εκτιμούν ότι ο χρυσός έχει αρκετό περιθώριο να "τρέξει" με φόντο τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, την αυξημένη πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, και το δεύτερο κύμα COVID-19 το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

  "Καθώς αναμένεται πως τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά επαναλαμβάνουμε τη long σύστασή μας για τον χρυσό την οποία διατηρούμε από τον Μάρτιο και αυξάνουμε τις 12μηνες προβλέψεις μας για την τιμή του καθώς και για την τιμή του αργύρου σε 2.300 δολ. και 30 δολ. η ουγκιά αντίστοιχα από 2.000 δολ και 22 δολ. πριν", σημειώνουν.

  Η Goldman δεν είναι η μόνη που προβλέπει εκτίναξη του αργύρου, με την Deutsche Bank, να δηλώνει μάλιστα ότι ο άργυρος θα σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο από αυτή του χρυσού. Όπως τονίζει, "ο άργυρος έχει ένα πολύ ισχυρότερο βιομηχανικό στοιχείο, γι’ αυτό και θα αυξηθεί η ζήτηση". Ανάλογη εκτίμηση έχουν και οι αναλυτές της Citi, εκτιμώντας παράλληλα πως οι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο αμερικανικές εκλογές θα αποτελέσουν ακόμη έναν παράγοντα ενισχυτικό για τις τιμές του αργύρου. Θεωρούν πιθανότερη έκβαση των εκλογών τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και εκτιμούν πως στην περίπτωση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων σε υποδομές που έχει εξαγγείλει, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για άργυρο.

  Ήδη οι τιμές του αργύρου έχουν ακολουθήσει τον χρυσό σημειώνοντας άνοδο 30% από τις αρχές του έτους.

  Επενδυτική ευκαιρία η όποια διόρθωση

  "Το έδαφος έχει στρωθεί έτσι ώστε για να συνεχίσει να ανεβαίνει ο χρυσός", όπως επισημαίνει ο Paul Wong, στρατηγικός αναλυτής του fund Sprott Inc. Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προσθέτουν στη μεγάλη λίστα των ανησυχιών που θα συνεχίσουν να στέλνουν τους επενδυτές στα ασφαλή assets, όπως ο χρυσός.

  Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στο εμπορικό πεδίο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας εντείνει τον προβληματισμό των συμμετεχόντων στις αγορές, καθώς η εμπλοκή των δύο ισχυρότερων πόλων της παγκοσμιοποίησης σε μια συνεχή αντιπαλότητα μπορεί να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, όπως σημείωσε και η Alpha Bank.

  Η ένταση των σχέσεων έχει μεταφερθεί επίσης και στο διπλωματικό πεδίο, μετά την απόφαση της Κίνας να διατάξει το κλείσιμο ενός προξενείου των ΗΠΑ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε προηγούμενη διαταγή των ΗΠΑ να κλείσουν το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον. Συνεπώς, μέσα σε ένα τόσο ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αυξάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο.

  Αν και το σπάσιμο των 2.000 η ουγκιά, τεχνικά αυξάνει τον κίνδυνο διόρθωσης στο πολύτιμο μέταλλο ωστόσο, η οποιαδήποτε βουτιά θα οδηγήσει σε νέο κύμα αγορών από τους επενδυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές, όποτε θα αποτελέσει και ευκαιρία για ενίσχυση των θέσεων.

  Όσο οι αγορές και οι οικονομίες πλήττονται από την αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια και την εξέλιξη του κορονοϊού, η άνοδος της τιμής του χρυσού είναι μονόδρομος, όπως επισημαίνουν.

  Η JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επενδυτές είναι πιο πιθανό να επιλέξουν χρυσό ως "εναλλακτικό" περιουσιακό στοιχείο όλο και περισσότερο το επόμενο διάστημα, τη στιγμή που οι νεότεροι επενδυτές προτιμούν το Bitcoin.

  "Οι εκτιμήσεις μας για ισχυρή αλλά ελλιπής ανάκαμψη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα βγάλουν επιτυχώς την παγκόσμια οικονομία από την κρίση, αλλά δεν θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν", όπως σημείωσε η JPMorgan, τονίζοντας πως έτσι, η ορμή ανάπτυξης θα εξασθενίσει. Μία πιθανή υποχώρηση του χρυσού λοιπόν θα είναι προσωρινή.

  "Τόσο οι μακροπρόθεσμοι όσο και οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές αγοράζουν χρυσό παράλληλα κάτι που συνήθως οδηγηθεί σε διόρθωση", σημειώνει από την πλευρά της η BCA Research. "Ωστόσο, εάν το δολάριο ανακάμψει και ο χρυσός υποχωρήσει, οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν την πτώση γιατί θα είναι απλά προσωρινή", όπως τονίζει.

  Πιθανοί νέοι παράγοντες για ράλι

  Μπορεί η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού, η αποδυνάμωση του δολαρίου, τα χαμηλά επιτόκια, οι αυξημένες ανησυχίες για τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών των ΗΠΑ και οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, να έχουν έως τώρα ενισχύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον χρυσό, ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν και νέοι παράγοντες οι οποίοι θα προσθέσουν στα "όπλα" του πολυτίμου μετάλλου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Alpha Bank, ένας πιθανός παράγοντας είναι η εμφάνιση υψηλού πληθωρισμού. Τα πρωτοφανή προγράμματα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν δρομολογήσει πολλές κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αυξάνουν τη δυνατότητα σε μεταγενέστερο χρόνο της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που στρέψει τους επενδυτές στον χρυσό.

  Επίσης, ένας άλλος παράγοντας είναι η υψηλή ζήτηση για επενδύσεις. Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τροποποιούν τις επενδύσεις τους με στόχο τη βελτιστοποίηση των χαρτοφυλακίων τους. Παράλληλα και οι αγορές χρυσού των κεντρικών τραπεζών έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τις πωλήσεις τους.

  Μια ενδεχόμενη δημοσιονομική κρίση, αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για στροφή προς την ασφάλεια του χρυσού. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν την αγοραστική τους δύναμη, στρεφόμενοι σε τοποθετήσεις χρυσού.

  Χρυσός vs Μετοχές, σημειώσατε 1

  Η συσχέτιση μεταξύ χρυσού και μετοχών, όπως προαναφέραμε, έχει γίνει αναμφίβολα θετική από τα χαμηλά που άγγιξαν οι μετοχές τον Μάρτιο, ωστόσο μια νέα σοβαρή περίοδος αποστροφής κινδύνου και αναταραχής των αγορών θα μπορούσε να προκαλέσει την απόκλιση των επιδόσεων των μετοχών και του χρυσού και να δώσει τέλος, ουσιαστικά, στο ράλι των μετοχών. Αυτό εκτιμά η Societe Generale συστήνοντας long θέσεις στον χρυσό και παράλληλο σορτάρισμα των μετοχών.

  ​Έτσι, παρά την έκρηξη που έχει σημειώσει ο χρυσός το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι μετοχές και ο χρυσός θα μπορούσαν να αρχίσουν να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, με μεγάλο κερδισμένο φυσικά, το πολύτιμο μέταλλο.

  Όπως σημειώνει, οι δημοσιονομικές και νομισματικές συνθήκες είναι πιθανό να παραμείνουν χαλαρές και αυτό είναι πιθανό να στηρίξει την περαιτέρω άνοδο του χρυσού. Εάν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται και η Fed αναγκαστεί να εξετάσει σοβαρά τα αρνητικά επιτόκια πολιτικής, αυτό θα μπορούσε να είναι αρνητικό για τις μετοχές. Έτσι οι επενδυτές, σύμφωνα με τη SocGen, θα αγοράσουν την οποιαδήποτε βουτιά σημειώσει ο χρυσός, παρά μετοχές, σε ένα όλο και πιο αβέβαιο περιβάλλον.

  Παράλληλα, εάν η αναζωπύρωση της πανδημίας οδηγήσει σε περαιτέρω lockdowns, το επενδυτικό συναίσθημα για τον χρυσό και τις μετοχές θα μπορούσε να αποκλίνει. Ο χρυσός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως πιθανή εναλλακτική επένδυση σε σχέση με τα αμερικάνικα ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των funds, ενώ οι υψηλές αποτιμήσεις στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας (με τον Nasdaq να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα), διαρκώς κινδυνεύουν να ξεφουσκώσουν σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

  Επίσης, οι αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια άλλη αιτία για αποκλίσεις στις επιδόσεις μεταξύ του χρυσού και των μετοχών. Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει οι πολιτικές του θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλαπλά εμπόδια για τις μετοχές.

  Άλλωστε τόσο η Morgan Stanley, όσο και η JP Morgan προειδοποίησαν την τελευταία εβδομάδα πως οι μετοχές κινδυνεύουν με ισχυρή διόρθωση προτού ενδεχομένως ανακάμψουν και πάλι το επόμενο έτος.

  Σύμφωνα με την M.S. το πιο πιθανό αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα όπου θα αυξηθεί η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας καθώς και λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που θα ενισχυθούν και που προς το παρόν αγνοούνται από τους επενδυτές, είναι μια διόρθωση της τάξης του 10% στις μετοχές και έτσι συστήνει στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα ισχυρά κέρδη που έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες. Ανάλογη διόρθωση προβλέπει και η J.P. Morgan, και κυρίως στη Wall Street, με αφορμή τα οικονομικά μεγέθη και τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας.

  Διαβάστε ακόμα:

  - Εβδομαδιαία κέρδη 2,2% για τον χρυσό

  - Citi: Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ο χρυσός; Άνετα στα 2.300-2.500 δολάρια

  - Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ