Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουλ-2020 11:24

  Επανέρχονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες στο Χρηματιστήριο

  Επανέρχονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Πτωτικά αλλά με έντονη νευρικότητα σε επίπεδο τίτλων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζεται από το τεταμένο κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αν και οι εντάσεις των προηγούμενων ημερών έχουν αποκλιμακωθεί ελαφρώς. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,80% στις 642,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,89% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.555,36 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,24% στις 344,48 μονάδες.

  Το ΧΑ έχει περάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες εντός του εύρους των 35 μονάδων μεταξύ 619 και 663 μονάδων, χωρίς να επιτρέπει στους πωλητές να διαπεράσουν τις στηρίξεις του αλλά και χωρίς να έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει τους αγοραστές για να διασπάσει ανοδικά τη συσσώρευση. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να το κάνει όταν την ώρα που στις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, έχουν προστεθεί και εκείνες για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

  Μπορεί βέβαια να υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αποκλιμακώνονται, εντούτοις η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και σε κάθε περίπτωση δεν ευνοεί την επενδυτική εμπιστοσύνη που χρειάζεται το ΧΑ. Μια εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει τους τελευταίους μήνες, καθώς σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον η λέξη ρίσκο στα χαρτοφυλάκια απουσιάζει.

  Εκεί αποδίδεται και η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών ομολόγων και των ελληνικών μετοχών, με τους πρώτους τίτλους να έχουν επιστρέψει σε σημαντικές επιδόσεις. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, τα ελληνικά ομόλογα πλέον εμπεριέχουν σχεδόν μηδενικό ρίσκο για τους επενδυτές, δεδομένου του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από την άλλη μεριά, το ρίσκο στους μετοχικούς τίτλους είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα μεγέθη των εισηγμένων καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτή η διαφορά, μάλιστα, όπως εκτιμάται δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού παραμένουν στην οικονομία, ψαλιδίζοντας τις όποιες εκτιμήσεις για ισχυρή ανάκαμψη. 

  Ταμπλό

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τώρα, στο ταμπλό οι Alpha Bank, Motor Oil, Πειραιώς, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Μυτιληναίο, Εθνική, Eurobank, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, ΕΧΑΕ, Λάμδα και Aegean, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Σαράντης. Η Coca Cola ξεχωρίζει σήμερα με το +2,17% που σημειώνει. 
   
  Διαβάστε ακόμη: 

  * Citi: Τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να "νικούν" τα ιταλικά και το 2021

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ