Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουλ-2020 13:59

  Κυριαρχούν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Κυριαρχούν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Τα επίπεδα των 630 μονάδων πολιορκούν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπαθεί να εκδηλώσει κάποιες άμυνες στις στηρίξεις του, η γεωπολιτική αβεβαιότητα κάμπτει τις αντιστάσεις του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,80% στις 633,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,86% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.533,31 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,48% στις 335,42 μονάδες.

  Από τη μία οι γεωπολιτικές εντάσεις με την Τουρκία και από την άλλη το διαφαινόμενο νέο κύμα της πανδημίας, δημιουργείται ένα μείγμα που ανακόπτει κάθε προσπάθεια αγοραστών να τοποθετηθούν στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκεται το ΧΑ. Και όλα αυτά την ώρα που ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 θα είναι της τάξεως του 8%, αλλά 9,8% αν υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, ενώ ο ρυθμός ανάκαμψης θα είναι πολύ πιο ασθενής από τις αρχικές εκτιμήσεις. 

  Γι' αυτό και η Jefferies επισημαίνει σήμερα πως η Ελλάδα είναι πιθανό να είναι μια από τις τελευταίες οικονομίες που θα βγουν από την ύφεση που προκαλεί η κρίση λόγω COVID-19 και το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να διαπραγματεύεται σύμφωνα με τα θεμελιώδη στοιχεία, αλλά απαιτείται ανάκαμψη στον λογαριασμό τρεχούμενων συναλλαγών για να σημειωθεί βελτίωση της όρεξης των επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές.

  Χωρίς αμφιβολία, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί τους επόμενους μήνες και τουλάχιστον όταν η πρόταση της Κομισιόν λάβει σάρκα και οστά. Μέχρι τότε, τόσο η πορεία του κορονοϊού όσο και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας θα παραμείνουν στο επίκεντρο. 

  Μάλιστα, όπως σχολίαζαν από χτες χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ παραδοσιακά βάζουν ψηλά τον παράγοντα ‘γεωπολιτικός κίνδυνος’ ακόμη και αν αυτός συνήθως δεν υλοποιείται. Και αυτό διότι αυτές οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών επηρεάζει άμεσα τη διάρθρωση των δημοσιονομικών δαπανών. Η Ελλάδα χρειάζεται να δαπανήσει για την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι για την άμυνα της απέναντι σε έναν προκλητικό γείτονα, προσθέτουν. 

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Coca Cola, Alpha Bank, Aegean, Βιοχαλκο και ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Φουρλή, Eurobank, Μυτιληναίο, Εθνική και ΟΠΑΠ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 1,07%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Λάμδα, ΟΤΕ και Πειραιώς. Χωρίς μεταβολή οι Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ