Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 17:33

  Χρηματιστήριο: Ισοπαλία... στις μάχες τίτλων

  Χρηματιστήριο ανοδικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπα 

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά με τη βοήθεια επιλεγμένων τίτλων, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ανατρέψει τη διορθωτική πορεία που είχε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και να κλείσει σε οριακά θετικό έδαφος, χωρίς όμως να ανακτήσει τα επίπεδα των 640 μονάδων. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 637,55 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 630,98 μονάδων (-0,99%) και 640,16 μονάδων (+0,45%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,8 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,10%, στις 1.544,01 μονάδες, ενώ στο +1,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 838,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,61% στις 331,85 μονάδες.

  Το ΧΑ σήμερα κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει στη χθεσινή ανοδική αντίδραση και να κλείσει θετικά, με τη βοήθεια τίτλων τόσο της βιομηχανίας όσο και της ενέργειας. Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα έμεινε σε χαμηλά επίπεδα, η επιβεβαίωση της παραμονής της αγοράς πάνω από τις στηρίξεις πέριξ των 630 μονάδων εκλήφθηκε θετικά από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι όμως δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την αναμονή που τηρούν πολλά χαρτοφυλάκια. 

  Βέβαια, αυτό που έχει επισημανθεί πολλάκις είναι ότι η διάθεση ανάληψης ρίσκου από πολλά χαρτοφυλάκια απουσιάζει παντελώς, καθώς οι κινήσεις είναι επιλεκτικές και πολλές φορές με ισχυρά τεχνικά κριτήρια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μια σαφέστερη εικόνα για το μέγεθος της ύφεσης σε συνδυασμό με την επάρκεια ταμειακών διαθέσιμων αλλά και με τη ροή νέων εσόδων στα ελληνικά κρατικά ταμεία θα έχει η αγορά μόνο στο τέλος Αυγούστου. Και αυτό όχι σε ολόκληρο το μέγεθός του.

  Η αγορά επομένως θα περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα έχει ως κυρίαρχο ζήτημα την έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027. Βέβαια, η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής δεν δείχνει να κυοφορεί σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων. 

  Η σημαντικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης φάνηκε και από την έκκληση της επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde, η οποία σήμερα επανέλαβε την ανάγκη για μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση των κρατών δεδομένης της ραγδαίας συρρίκνωσης της οικονομίας. Η ΕΚΤ απευθύνει έκκληση για περαιτέρω ισχυρή και συντονισμένη προσπάθεια για να προετοιμαστεί το έδαφος και να υποστηριχθεί η ανάκαμψη. "Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων", δήλωσε η Lagarde, επισημαίνοντας τη σημασία του "να μην χάνεται χρόνος". 

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το +6,68% της Βιοχάλκο, αλλά και το +3,76% της Τέρνα Ενεργειακή αντιστάθμισαν τις πιέσεις της αγοράς. Θετικά συνέβαλαν και οι Jumbo και ΟΠΑΠ με τα άνω του 2% κέρδη τους, όπως και οι Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα με τα άνω του 1% κέρδη τους. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Λάμδα, με τον ΟΛΠ και τον Titan να κλείνουν χωρίς μεταβολή.

  Στον αντίποδα, η Coca Cola έκλεισε με απώλειες 2,28%, ενώ η πτώση σε Eurobank, Alpha Bank, Motor Oil, Aegean, Εθνική και Πειραιώς ξεπέρασε το 1%. Ήπιες απώλειες σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ