Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιουλ-2020 13:48

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Εντός περιορισμένου εύρους διακύμανσης κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται στους περισσότερους τίτλους και να κρατήσει τα επίπεδα των 640 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,06% στις 643,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 20,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,3 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.557,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,25% στις 360,99 μονάδες. 

  Αν και προσπάθησε να κινηθεί υψηλότερα και να ανακτήσει τη στήριξη των 650 μονάδων, τελικά οι πωλητές είχαν… διαφορετική άποψη, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους από τις 12:00 και έπειτα. Βέβαια, οι επιρροές από τις διεθνείς αγορές παραμένουν αρνητικές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν απώλειες, εξαιτίας των ανησυχιών για την εκτόξευση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

  Και αυτή η εξέλιξη επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία του κορονοϊού ανακόπτουν τα σχέδια των τουριστών αλλά και των καταναλωτών. Και αυτές οι προοπτικές θα είναι, όπως όλα δείχνουν, συνέχεια του καταστροφικού δεύτερου τριμήνου του έτους, όταν και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η συρρίκνωση του ΑΕΠ μπορεί να έφτασε ακόμη και το 25%. 

  Και η συντήρηση αυτής της αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με την υπολειτουργία που εμφανίζει ο κρίσιμος τουριστικός κλάδος, ανακόπτει κάθε επενδυτική διάθεση για τοποθετήσεις. Άλλωστε, είναι μια στάση που επικρατεί κατά κόρον στους εγχώριους αναλυτές, καθώς δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι η αγορά θα κινηθεί εκ νέου σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης, η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να μην μπορεί να αποκτήσει το βάθος που χρειάζεται σε κρίσιμα επίπεδα για να εκδηλώσει τις άμυνες της, προκειμένου να ανακόψει τη δυναμική των πωλητών.

  Όπως επισημαίνει και ο Απ. Μάνθος, με τέτοιο τζίρο και όγκο συναλλαγών δεν είναι δυνατόν ο Γενικός Δείκτης να πάρει ανοδικά τις 680 μονάδες και να αρχίσει να απλώνει καλώδιο διαβίβασης προς το  ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 720 με 700 μονάδων. Τη σημαντικότητα δε της περιοχής μεταξύ των 680 με 700 μονάδων αναδύει και το μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, καθώς από εκεί διέρχεται η μακροχρόνια γραμμή τάσης Q, που από τις αρχές του 2016 έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοδική βόλτα του Γενικού Δείκτη προς τις 900 με 950 μονάδες.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής και η Πειραιώς σημειώνουν απώλειες 3,53% και 3,27% αντίστοιχα, με την ΕΥΔΑΠ να είναι στο -2,15% και τις Aegean, Βιοχάλκο, Εθνική, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Σαράντης, με τις Μυτιληναίος, Titan και Τέρνα Ενεργειακή να μην έχουν πρόσημο. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ. Η Λάμδα ενισχύεται κατά 2,85% και η Coca Cola είναι στο +3,90%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ