Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιουλ-2020 14:06

  Κυρίαρχοι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Κυρίαρχοι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ισχυρές πιέσεις δέχεται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολουθεί το άκρως αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας αλλά και της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,59% στις 645,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,72% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.560,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,81% στις 367,09 μονάδες.

  Το ΧΑ φαίνεται ότι είναι πιστό στο μοτίβο της αργής ανάκαμψης έως τις 670 μονάδες και της γρήγορης διόρθωσης προς τις 630 μονάδες που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας ότι η κυριαρχία βρίσκεται στα χέρια των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τη ρηχότητα της αγοράς. Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να μην μπορεί να αποκτήσει το βάθος που χρειάζεται σε κρίσιμα επίπεδα για να εκδηλώσει τις άμυνες της, προκειμένου να ανακόψει τη δυναμική των βραχυπρόθεσμων.

  Και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς μπορεί η Κομισιόν σήμερα να βελτίωσε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020, ωστόσο ανέφερε ότι ο πραγματικός αντίκτυπος της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία θα φανεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ήτοι στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, για το οποίο τα στοιχεία δεν προβλέπεται να οριστικοποιηθούν πριν έλθει ο Σεπτέμβριος.

  Η συντήρηση αυτής της αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με την υπολειτουργία που εμφανίζει ο κρίσιμος τουριστικός κλάδος, ανακόπτει κάθε επενδυτική διάθεση για τοποθετήσεις. Άλλωστε, είναι μια στάση που επικρατεί κατά κόρον στα εγχώρια επενδυτικά γραφεία, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η αγορά θα κινηθεί εκ νέου σε χαμηλότερα επίπεδα. Και σε αυτές τις εκτιμήσεις, τόσο οικονομικές όσο και χρηματιστηριακές αποδίδεται και η απόφαση των ελληνικών τραπεζών να παρατείνουν, λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας COVID-19, τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων κεφαλαίου ή και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Motor Oil, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Σαράντης και ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Aegean, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Titan, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Φουρλής και Coca Cola, με την ΕΥΔΑΠ να είναι στο +1,15% και τη Λάμδα στο +1,50%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ