Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιουλ-2020 10:56

  Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:35

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε επίπεδα κάτω των 650 μονάδων πιέζεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο, αξιολογεί τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία από την Κομισιόν.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,29% στις 647,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.564,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,34% στις 368,85 μονάδες.

  Η αγορά φαίνεται ότι ανέμενε τις νέες, θερινές, εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται πιο "ανθεκτική" στην κρίση υγείας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6% το 2021 (έναντι εκτίμησης για πτώση κατά 9,7% φέτος και για άνοδο κατά 7,9% στις εαρινές προβλέψεις). Δηλαδή υπάρχει πλέον η εκτίμηση πως το 2021 η ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο έντονη όσο αρχικά αναμενόταν.

  Για την Ελλάδα αναφέρεται πως η "ταχεία εφαρμογή μέτρων στήριξης που ανέρχονται περίπου στο 9,5% του ΑΕΠ για την αντιστάθμιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας" εκτιμάται από την Κομισιόν πως παρείχε στήριξη σε έναν βαθμό στην εγχώρια ζήτηση αλλά και συμβάλει στην στήριξη της αγοράς εργασίας αλλά και στην αποτροπή "εκτεταμένων πτωχεύσεων". Η επισήμανση περιλαμβάνεται στις νέες θερινές εκτιμήσεις της Επιτροπής οι οποίες βελτιώνουν τη θέση της για την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα. 

  Υπενθυμίζεται ότι μία ακόμα έκθεση αναμένεται περί τα τέλη Ιουλίου [είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 17 Ιουλίου αλλά η ημερομηνία έχει αλλάξει], αυτή την φορά από τον ΟΟΣΑ. Οριστικοποιεί την ειδική έκθεσή του για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνοντας αναλυτικές προβλέψεις αλλά και συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

  Βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο η αγορά δεν μπορεί να αποδεσμευτεί και από το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα στοιχεία της οικονομίας αλλά και στην πορεία του κορονοϊού του οποίου τα κρούσματα σημειώνουν σημαντική άνοδο στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές επίσης εστιάζουν στις προσπάθειες των φαρμακευτικών για ανεύρεση θεραπείας και εμβολίου, με τις Regeneron Pharmaceuticals στις ΗΠΑ και την Sinovac Biotech στην Κίνα να ξεκινούν δοκιμές. 

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil σημειώνει απώλειες 3,83%, με τις Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και Jumbo να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Μυτιληναίος, με την Aegean και την Coca Cola να μην έχουν πρόσημο. Στον αντίποδα, ο Titan κερδίζει 0,19%, ενώ ο Φουρλής σημειώνει άνοδο 0,50%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ