Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 14:12

  Άλμα 3% στο Χρηματιστήριο, με διεθνή ώθηση

  Άλμα 3% στο Χρηματιστήριο, με διεθνή ώθηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.35

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυρή ώθηση από το θετικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει στις διεθνείς αγορές τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας λαμβάνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναρριχάται στις 660 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 3,16% στις 661,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 3,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.600,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 5,20% στις 389,42 μονάδες.

  Η αμερικανική οικονομία ανέκτησε 4,76 εκατ. θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, μετά τις μαζικές απώλειες των προηγούμενων μηνών εν μέσω του "κλειδώματος" της κοινωνικής και οικονομικής ζωής για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά έδωσαν σημαντική ώθηση στις αγορές.

  Ο γενικός δείκτης έχει καλύψει σχεδόν το ήμισυ του χαμένου εδάφους από την πρόσφατη διόρθωση, αλλά η δυναμική του προβληματίζει, καθώς όπως σχολιάζει μερίδα των αναλυτών, οι ανοδικές αντιδράσεις ξεκινούν από την ολοκλήρωση των πωλήσεων στους τίτλους. Οι τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα είναι δύσκολο να διαγνωστούν αυτήν την περίοδο στο ταμπλό, τροφοδοτώντας την επιφυλακτικότητα που ούτως ή άλλως συντηρείται στις τάξεις των αγοραστών.

  Αυτή τη στιγμή η αγορά βρίσκεται σε ένα μεγάλο δίλημμα. Από τη μία γνωρίζει πολύ καλά ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι κρίσιμη, καθώς τα πρώτα μηνύματα από τον τουρισμό δεν είναι θετικά, αλλά γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η σοβούσα μίνι κρίση δεν θα μετατραπεί τόσο εύκολα σε μια ευρύτερη κρίση, δεδομένης της στήριξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και της στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου από την κυβέρνηση.

  Και το δίλημμα έγκειται στις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, την ώρα που το αποτύπωμα της κρίσης του κορονοϊού δεν έχει αποκαλυφθεί στις πραγματικές τους διαστάσεις. Και σε αυτό είναι σαφές ότι οι δυνάμεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πεπερασμένες για να μπορέσουν να αντέξουν αυτό το πλήγμα, αλλά από την άλλη οι ευρωπαϊκές αρχές πιθανόν να λάβουν, έστω και την ύστατη ώρα τις αποφάσεις που απαιτούνται για να "αλλάξουν το παιχνίδι" της πρωτοφανούς ιστορικά ύφεσης που βιώνει το μπλοκ.

  Και μέχρι να ξεκαθαρίσει όλο αυτό, το ΧΑ είναι "καταδικασμένο", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στους επενδυτικούς κύκλους, να πορεύεται με τους βραχυπρόθεσμους, οι οποίοι και εντείνουν τη νευρικότητα και αδυνατούν να βγάλουν τον γενικό δείκτη από την πλάγια κίνηση της συσσώρευσης.

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική ηγείται της ανόδου σημειώνοντας κέρδη 7,90%, με τη ΔΕΗ να είναι στο +6,47% και τις ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Φουρλή, Σαράντη, Alpha Bank και Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο άνω του 4%. Τα κέρδη επίσης σε ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Titan και Eurobank ξεπερνούν το 3%.

  Άνω του 2% είναι και η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Jumbo, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, με την Aegean να είναι στο +1,85% και την ΕΧΑΕ στο +1,10%. Κέρδη 0,73% σημειώνει η ΕΥΔΑΠ, ενώ η Coca Cola έχει περιορίσει τις απώλειες στο 0,22%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ