Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 12:03

  Το σκάνδαλο Folli - Follie εκτινάσσει τα πρόστιμα για τους ορκωτούς ελεγκτές στο 1 εκατ. ευρώ

  Το σκάνδαλο Folli - Follie εκτινάσσει τα πρόστιμα για τους ορκωτούς ελεγκτές στο 1 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Σε δρακόντειες καθιστά τις ποινές για τους ορκωτούς ελεγκτές εισηγμένων επιχειρήσεων, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά που συζητείται στη Βουλή. Τα πρόστιμα για τους ορκωτούς ελεγκτές εξακοντίζονται μέχρι το 1 εκατ. ευρώ, αφού ποινές όπως αυτή των πενήντα χιλιάδων που επιβλήθηκε στην περίπτωση της Folli-Follie αποδείχτηκε ότι είναι πλήρως ανεπαρκείς, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν νέα χρηματιστηριακά σκάνδαλα. 

  Παράλληλα, οι ορκωτοί ελεγκτές "δένονται" στενά με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε πράξεις ή παραλείψεις τους να εποπτεύονται άμεσα και αυτοματοποιημένα, στο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας.  Πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση, καθώς ο Πρόεδρος της ΕΛΤΕ, δηλαδή των ορκωτών λογιστών, θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ στο αμέσως προσεχές  διάστημα, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) θα ετοιμάσουν Memorandum of Understanding στο οποίο θα προβλέπονται αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί ανταλλαγής πληροφοριών και πορισμάτων ελέγχων, για τη διευκόλυνση του έργου των εποπτικών αρχών. 

  Όπως ανέφερε χθες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, οι ορκωτοί ελεγκτές είναι πιθανόν ο πιο σημαντικός κρίκος της αλυσίδας του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς, καθώς ασχολούνται με τη διενέργεια των ελέγχων για την τήρηση της λειτουργίας πολλών διατάξεων. 

  "Το σκάνδαλο της Folli – Follie από το οποίο πολλοί έχασαν τα λεφτά τους και στιγμάτισε ολόκληρη την εγχώρια επιχειρηματική και χρηματιστηριακή κοινότητα, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που η χώρα μας παλεύει να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές, είχε δώσει δείγματα περίπου 2 χρόνια πριν, αλλά "οι φύλακες συνελήφθησαν κοιμώμενοι". Τα λυκόσκυλα δεν ξύπνησαν. Είδαμε τον ελέφαντα να περνάει και κάναμε πως δεν τον βλέπαμε. Είδαμε να καταρρέουν συστήματα λογιστικού, εποπτικού ελέγχου", είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Οικονομικών.

  Όπως ανέφερε, τα πορίσματα της Alvarez&Marsal και της ΕΛΤΕ για την υπόθεση της Folli–Follie δίνουν μερικές σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να αξιολογηθούν στον βαθμό που θέλουμε πραγματικά να κλείσουμε τις κερκόπορτες στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στο χρηματιστήριο. Γιατί από το σκάνδαλο της Folli–Follie προέκυψε ότι υπήρξε απατηλή χρηματοοικονομική αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, λόγω της ενοποίησης με τη θυγατρική εταιρεία για τις χρήσεις του 2016, του 2017 αλλά και ότι ήταν αμφιλεγόμενη η προέλευση κεφαλαίων. 

  Tα στοιχεία αυτά είναι άκρως επιβαρυντικά για τη διοίκηση της εταιρείας που διαχειρίστηκε τους λογαριασμούς καθώς οι πωλήσεις που εμφάνιζε δεν ήταν ούτε στη χονδρική, ούτε στη λιανική αγορά. Επίσης, το πόρισμα αποκάλυψε σωρεία παραβάσεων για την επιτροπή ελέγχου μιας και η σύνθεση της επιτροπής δεν τηρούσε τους κανόνες ανεξαρτησίας. Ο πρόεδρος ήταν στενά συνδεδεμένος με την οικογένεια χωρίς παράλληλα να διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις που προέβλεπε η νομοθεσία. Υπήρχαν ανύπαρκτα πρακτικά της επιτροπής ελέγχου και ανύπαρκτη επικοινωνία της, τόσο με τη διοίκηση όσο και με ορκωτούς ελεγκτές και λογιστές. 

  Το σκάνδαλο της Folli–Follie, το σκάνδαλο της Enron παλαιότερα στην Αμερική και το σκάνδαλο που συντάραξε τη Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες, αυτό της κατάρρευσης της εταιρείας πληρωμών Wirecard,  οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ολιγωρία, στις ελλείψεις και σε άλλες παραβάσεις κυρίως του ελεγκτικού, εποπτικού, λογιστικού χαρακτήρα των εταιρειών αυτών. 

  Όπως είπε στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά αποσκοπούν στην προστασία των επενδυτών και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. "Όλη η αλυσίδα εκείνων των παραγόντων που λειτουργεί ως ιμάντας άντλησης πόρων από το χρηματιστήριο πρέπει να διέπεται από κανόνες διαφάνειας και επάρκειας. Οι ίδιες οι εισηγμένες εταιρείες και η ευθύνη που θα έχουν, οι λογιστές και οι ορκωτοί ελεγκτές, η ΕΛΤΕ, το ίδιο το Χρηματιστήριο, αλλά και η εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς", είπε ο κ. Ζαββός, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να προστατεύσει τους επενδυτές και ιδιαίτερα τους μικρομετόχους, "χτυπώντας" τον παρασιτικό και κερδοσκοπικό χαρακτήρα του χρηματιστηρίου και αναδεικνύοντας τον επενδυτικό και αναπτυξιακό του χαρακτήρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ