Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 11:16

  Στα επίπεδα των 650 μονάδων ανακάμπτει το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Στα επίπεδα των 650 μονάδων ανακάμπτει το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να επανέλθει πάνω από τις 650 μονάδες επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να συνεχίσει την, έστω και επιφυλακτικά, ανοδική κίνηση που ακολουθεί το τελευταίο διήμερο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,46% στις 650,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,05 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.569,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,59% στις 379,76 μονάδες.

  Αν και μετ’ εμποδίων και με πολλή μεταβλητότητα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταφέρει τις τελευταίες συνεδριάσεις να κλείνει θετικά, ενώ και η σημερινή εικόνα είναι θετική, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τις 650 μονάδες.

  Βέβαια, η αγορά απέχει πολύ από το να καταφέρει να ανατρέψει υπέρ των long την τεχνική της εικόνα, καθώς θα πρέπει να διαπεράσει με αποφασιστικότητα το επίπεδο των 680-682 μονάδων. Μέχρι τότε απλά επιβεβαιώνει το εύρος της πλάγιας κίνησης που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

  Στη μεγάλη εικόνα, η αγορά παραμένει σε ένα τούνελ αβεβαιότητας αναμένοντας τόσο την πορεία του τουρισμού όσο και της οικονομίας γενικότερα. Έτσι η διακύμανση παραμένει υπόθεση των βραχυπρόθεσμων traders, οι οποίοι επιχειρούν προκειμένου να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες του πρώτου εξαμήνου, προκαλώντας συνεχή σκαμπανεβάσματα σε τίτλους και αγορά.

  Και το μεγάλο πρόβλημα, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, είναι ότι αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε προστεθεί στη λίστα ενδιαφέροντος μεγάλων και long ξένων χαρτοφυλακίων στις αρχές του έτους, τα οποία θα μπορούσαν να του προσδώσουν το βάθος που στερείται, πλέον αυτές οι επενδυτικές αποφάσεις έχουν παγώσει μέχρι νεωτέρας.

  Τούτο φαίνεται άλλωστε και στη σταδιακή μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, με τις προοπτικές του άμεσου μέλλοντος να μην είναι ιδιαίτερα θετικές.

  Έτσι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η αγορά είναι να ανακτήσει αυτό το ενδιαφέρον, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για τη συνέχιση του ανοδικού κύκλου. Αλλά για να το πετύχει αυτό δεν αρκούν οι δικές της δυνάμεις, όσο και αν η πλειονότητα των εισηγμένων έδειξε κάποιες αντοχές στην κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Θα πρέπει να έρθει και η "ευρωπαϊκή βοήθεια" μέσω, προφανώς, του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία όμως αργεί…

  Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά σήμερα εξακολουθεί να λαμβάνει στηρίξεις από τον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική να είναι στο +3,13%, και τις Πειραιώς, Alpha Bank, Aegean, Ελλα΄κτωρ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Τα κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Titan, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Motor Oil, ΟΛΠ, Λάμδα, ΟΤΕ, Φουρλή και ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Coca Cola είναι η μοναδική στον FTSE 25 που κινείται σε αρνητικά επίπεδα, καταγράφοντας απώλειες 1,35%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ