Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουν-2020 11:11

  Υπό την πίεση του… κορονοϊού και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Υπό την πίεση του… κορονοϊού και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με σημαντικές απώλειες κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού να "περνούν" και στην ελληνική αγορά, καθώς πλέον οι πιθανότητες μιας ισχυρούς ανάκαμψης της οικονομίας μειώνονται συνεχώς.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,62% στις 654,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,82% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.580,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,33% στις 377,70 μονάδες.

  Μπορεί η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα να είναι ελεγχόμενη, εντούτοις τα σημάδια ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη πληθαίνουν συνεχώς. Μια αρνητική εξέλιξη που σαφώς θα επηρεάσει και την Ελλάδα, καθώς οι πιθανότητες μιας ισχυρούς ανάκαμψης του δεύτερο εξάμηνο του έτους μειώνονται ολοένα και περισσότερο.

  Όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τους αναλυτές, η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στην πορεία της πανδημίας στις μεγάλες χώρες "εισαγωγής" τουριστών στην Ελλάδα. Ακόμη και εάν επιβληθούν τοπικά lockdown, η εισροή τουριστών είναι εξαιρετικά αβέβαιη, με τα τουριστικά έσοδα της χώρας ήδη να κινούνται μειωμένα κατά 50% περίπου τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

  Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές είναι τόσο το άμεσο πλήγμα που έχει δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός, όσο και το έμμεσο πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία, καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού ήδη υπολείπονται των στόχων, ενώ και η ικανότητα των φορολογουμένων και των δανειοληπτών να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους είναι πλέον αμφισβητήσιμη.

  Ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων είναι αυτό που παραμένει στον πίνακα των πιθανοτήτων, επισημαίνουν πολλοί αναλυτές για την Ελλάδα, και αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό της Λ. Αθηνών. Και όλα αυτά την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί να λάβει αποφάσεις που θα ανατρέψουν αυτό το αρνητικό σπιράλ και να δώσουν ώθηση στην οικονομία, ενδεχομένως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε, η ελληνική δεν είναι η μόνη οικονομία που έχει δεχτεί το μεγάλο πλήγμα του κορονοϊού και κάθε καθυστέρηση ανεβάζει το λογαριασμό της στήριξης υψηλότερα.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Aegean και η Coca Cola δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, σημειώνοντας απώλειες 3,45% και 3,39% αντίστοιχα, με τις Eurobank, Jumbo, Alpha Bank, Σαράντης, Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Motor Oil, Φουρλή, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Titan, Μυτιληναίο και ΕΥΔΑΠ.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα, ενώ ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ προσπαθούν να κρατήσουν τις άμυνες της αγοράς, με το +0,48% και +1,90% που σημειώνουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ