Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Μαϊ-2020 15:59

  Δυναμικά επανήλθε το Χρηματιστήριο

  Δυναμικά επανήλθε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:09

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μετά από σχεδόν δύο ώρες τεχνικών προβλημάτων και αναστολής των συναλλαγών, το Χρηματιστήριο Αθηνών επανήλθε λίγα λεπτά λίγο πριν τις 16:00, συνεχίζοντας την ισχυρή τραπεζική άνοδο, η οποία οδηγεί τον Γενικό Δείκτη και πάλι στις 630 μονάδες, για πρώτη φορά μέσα στον Μάιο και μετά από τρεις εβδομάδες συσσώρευσης μέσα σε ένα στενό εύρος διακύμανσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,08% στις 631,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,1 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.511,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 7,60% στις 312,29 μονάδες.

  Τα τεχνικά προβλήματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχαν οδηγήσει τις συναλλαγές σε διακοπή από τις 13:48, μέχρι τις 15:58.

  Η επαναφορά όμως δεν άλλαξε πολύ τα δεδομένα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει την αναγκαία ώθηση μετά τη διάσπαση του make or break επιπέδου των 300 μονάδων. Αν και οι επόμενες συνεδριάσεις είναι πολύ κρίσιμες, δεδομένης της λήξης την Παρασκευή της περιόδου εντός της οποίας θα πρέπει να γίνουν οι αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI, εντούτοις η πορεία του τραπεζικού δείκτη σήμερα αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας.

  Άλλωστε, η ανάλωση χρόνου στις 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη βοήθησε τους αγοραστές να μαζέψουν δυνάμεις καθώς από την αρχή του μήνα έως σήμερα οι πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο είχαν οδηγήσει σε κλαδικές απώλειες άνω του 20% βάζοντας ουσιαστικά φρένο σε κάθε προσπάθεια ανοδικής εκτόνωσης. Στις τελευταίες συνεδριάσεις φάνηκε ότι οι πωλήσεις έχουν πλέον εξασθενήσει ως προς την έντασή τους, ισορροπώντας την εικόνα του Γενικού Δείκτη.

  Εκτός όμως από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς, ένα άλλο σενάριο δείχνει να υποστηρίζει τους επενδυτές να αναλάβουν παραπάνω ρίσκο, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης αβεβαιότητας στο μέτωπο της οικονομίας. Και αυτό το σενάριο συνδέεται με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία για τη συμφωνία Μέρκελ - Μακρόν για το ταμείο ανάκαμψης της οικονομίας. Όπως όλα δείχνουν η πλειοψηφία των Γερμανών εγκρίνει την προοπτική αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρωζώνη, πράγμα αδιανόητο εδώ και λίγα χρόνια.

  Παράλληλα, πρόσθετη υποστήριξη έρχεται επίσης και από το θετικό διεθνές κλίμα, καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία για την ανακάλυψη εμβολίου το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορονοϊό. Ωστόσο, οι επενδυτές διατηρούν το βλέμμα τους στραμμένο και στην ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία έδειξε σημάδια κλιμάκωσης το σαββατοκύριακο.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει άλμα 9,34%, η Πειραιώς κερδίζει 9,17%, με την Εθνική και την Aegean να ακολουθούν με +7,69% και +7,27%. Κέρδη 5,52% σημειώνει η Alpha Bank, ο ΑΔΜΗΕ είναι στο +4,04%, ενώ Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ ακολουθούν με +3,28% και +3,05%. Κέρδη άνω του 2% σημειώνουν οι Jumbo και Titan, και άνω του 1% Φουρλής και ΟΛΠ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Coca Cola, Σαράντη και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ η Λάμδα είναι στο -2,09%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ