Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαϊ-2020 14:26

  Τουρκία: Διευρύνεται ο ορισμός της χειραγώγησης με "φόντο" την κατρακύλα της λίρας

  Τουρκία: Διευρύνεται ο ορισμός της χειραγώγησης με "φόντο" την κατρακύλα της λίρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τραπεζικές αρχές της Τουρκίας επέκτειναν τον ορισμό της χειραγώγησης σε συναλλαγές στις χρηματοοικονομικές αγορές εν μέσω της νέας κατρακύλας του τουρκικού νομίσματος σε ιστορικά χαμηλά

  Τραπεζικές συναλλαγές που οδηγούν σε "παραπλανητική τιμολόγηση" ή κρατούν τιμές σε περιουσιακά στοιχεία σε "μη φυσιολογικά ή τεχνικά επίπεδα" θα θεωρούνται πλέον πρακτικές χειραγώγησης, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της BDDK, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Ο κανονισμός συμπληρώνει έναν νόμο από τον περασμένο Φεβρουάριο που αυστηροποιεί τις κυρώσεις και αυξάνει τις ποινές φυλάκισης για πράξεις κατόχων εμπιστευτικών πληροφοριών και χειραγώγησης της αγοράς.

  Οι νέοι περιορισμοί ισχύουν για ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων όπως το ξένο συνάλλαγμα, τα swaps, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα δικαιώματα προαίρεσης και άλλα παράγωγα σε συναλλαγές με ξένους επενδυτές. Περιλαμβάνουν επίσης συναλλαγές στα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) "που αυξάνουν τις διαταραχές στις αγορές καθώς εκμεταλλεύονται ρηχές αγορές ή διακυμάνσεις των τιμών κατά τη διάρκεια ανωμαλιών στη ζήτηση και προσφορά".

  Η διάδοση "παραπλανητικών ή λανθασμένων πληροφοριών" σε χρηματοοικονομικά στοιχεία μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα θεωρείται επίσης χειραγώγηση.

  Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 17% της αξίας της έναντι του δολαρίου αυτό το έτος, κατρακυλώντας σε νέα χαμηλά παρά τις προσπάθειες των τραπεζών της χώρας να στηρίξουν το νόμισμα μέσω πωλήσεων ξένου συναλλάγματος. 

  Επίθεση από τράπεζες με έδρα το Λονδίνο

  Το κρατικό Anadolu Agency σε χθεσινό του δημοσίευμα κάνει εξάλλου λόγο για χρηματοοικονομικά ιδρύματα με έδρα το Λονδίνο τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με πιθανές νομικές ενέργειες για πράξεις χειραγώγησης κατά του τουρκικού νομίσματος. 

  Οι εταιρείες που δεν κατονομάζονται "προσπάθησαν να αγοράσουν ταχύτατα μεγάλα ποσά ξένου νομίσματος με λίρες που δεν έχουν στην κατοχή τους", ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο Τούρκους τραπεζίτες. 

  Σημειώνει επίσης "ότι οι τράπεζες πραγματοποίησαν τις επιθέσεις τους ταυτόχρονα με την τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ με ξένους επενδυτές. 

  Ο Αλμπαϊράκ εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι η χώρα του θα διασφαλίσει γραμμές ανταλλαγές ξένου συναλλάγματος με την Ομάδα των Είκοσι (G-20) και άλλους, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Τουρκία: Διευρύνεται ο ορισμός της χειραγώγησης με "φόντο" την κατρακύλα της λίρας

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ