Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαϊ-2020 11:37

  Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακυλά η λίρα

  Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακυλά η λίρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:00

  Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακυλάει σήμερα η τουρκική λίρα παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κρατικών τραπεζών να στηρίξουν το νόμισμα.

  Το τουρκικό νόμισμα χάνει 0,8% έναντι του δολαρίου στο 7,2428, ενώ νωρίτερα κατρακύλησε έως το 7,2498. Και αυτό παρά τις μαζικές παρεμβάσεις των τραπεζών που έχουν πουλήσει αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον $1,5 δισ. όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης. 

  Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας των τραπεζών, με στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση, για να επιβραδύνουν την αποδυνάμωση της λίρας που συνεχίζει να τροφοδοτεί τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα εξαντλεί τα συναλλαγματικά της αποθεματικά. 

  Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία τα καθαρά αποθεματικά της τράπεζας έχουν υποχωρήσει πάνω από $15 δισ. από την αρχή του έτους και πλέον μόλις ξεπερνούν τα $25 δισ. Όταν αφαιρεθούν και τα χρήματα που έχει δανειστεί από τις εγχώριες τράπεζες μέσω συμφωνιών swaps, υποχωρούν κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

  Σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ υποβάθμισε τις ανησυχίες για τα διαθέσιμα της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας είναι επαρκή και αποκλείοντας εκ νέου την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη. 

  Αντίθετα, ο Αλμπαϊράκ υπογράμμισε τη σημασία των συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων (currency-swap) με τις χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G-20) και άλλες χώρες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

  Περαιτέρω αποδυνάμωση

  Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες της Τουρκίας και οι ανησυχίες για τα μειούμενα συναλλαγματικά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας αναμένεται  να συνεχίσουν να πιέζουν τη λίρα έναντι του δολαρίου, αναφέρει η TD Securities.

  "Τα ανεπίλυτα δομικά θέματα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη λίρα, ενώ η χρήση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας που βοήθησε να περιοριστεί η αδυναμία του νομίσματος δεν είναι βιώσιμη", αναφέρουν οι αναλυτές της TD. "Περιμένουμε περαιτέρω και σημαντική εξασθένιση το επόμενο διάστημα", προσθέτουν. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ