Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 17:30

  Βουτιά 22,5% για το Χρηματιστήριο τον Μάρτιο

  Βουτιά 22,5% για το Χρηματιστήριο τον Μάρτιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μετά από μία συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις και ιδιαίτερα εύθραυστο κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να κρατήσει έως το τέλος το θετικό του πρόσημο, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +4,27%, διευρύνοντας κι άλλο τις απώλειες του Μαρτίου, οι οποίες έφτασαν το 22,5%, παρά τις προσπάθειες του τρίτου δεκαημέρου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 558,30 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 557,08 μονάδων (-0,29%) και 582,54 μονάδων (+4,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 64,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 5,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,52%, στις 1.355,92 μονάδες, ενώ στο -0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 750,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,65% στις 358,67 μονάδες.

  Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 22,50%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 25,63%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 37,64%.

  Δεύτερος συνεχόμενος μήνας απωλειών για το ΧΑ (μετά το -20,9% του Φεβρουαρίου), το οποίο από τότε που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού έχει χάσει το 40% της αξίας του, με τις απώλειες του τραπεζικού κλάδου να αγγίζουν αυτήν τη στιγμή το 60%. Μέσα σε δύο μήνες, η αγορά έχασε ό,τι έχτισε μέσα στο 2019, με τις προοπτικές μάλιστα να είναι αβέβαιες, καθώς όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει το lockdown στην οικονομία και πόσο ισχυρό θα είναι το πλήγμα σε αυτήν.

  Είναι σαφές, όπως είχε τονιστεί πολλάκις από τη στήλη, ότι η πτώση του περασμένου διαστήματος ήταν υπερβολική, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις ήταν σε αρκετές περιπτώσεις χειρότερες ακόμη και από την εποχή που η χώρα λίγο έλειψε να βγει από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Ωστόσο, αυτό που ενεργοποίησε τους αγοραστές στο τελευταίο διάστημα, ήταν η διάθεση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, ειδικά εκείνες του τραπεζικού κλάδου, να δείξουν ελαστικότητα στους κεφαλαιακούς στόχους λόγω των ειδικών συνθηκών. Αυτή η στάση βοήθησε στο να καμφθούν ελαφρώς οι ανησυχίες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες αποτελούν και τον βασικό καταλύτη πολλών αγοραστών σε αυτά τα επίπεδα.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα είναι ο χρόνος καθώς οι αντοχές των οικονομικών κλάδων να διαφοροποιούνται αισθητά σε διαφορετικά χρονικά σενάρια δεδομένου του ότι η ρευστότητα και τα μέτρα που ως τώρα έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη της οικονομίας έχουν πεπερασμένο όριο, έως τον Απρίλιο. Επίσης, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι και η ψυχολογία θα παραμείνει ιδιαίτερα εύθραυστη, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστωθεί κάποια πρόοδος στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φαρμάκου που θα έθετε τέλος σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια του κορονoϊού.

  Έτσι η επιφυλακτικότητα στην αγορά θα συντηρηθεί, καθώς μπορεί η πορεία της εξάπλωσης του κορονoϊού στη χώρα μας να βρίσκεται στο θετικό σενάριο, ωστόσο οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες. Εάν όμως επιβεβαιωθεί στο έπακρο η τάση που διαμορφώνεται, τότε η οικονομία σταδιακά θα επανέρχεται στην κανονικότητα, περιορίζοντας το μεγάλο πλήγμα στο πρώτο μισό του έτους.

  Αυτή είναι η προσδοκία που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά, όπως και το ότι τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα δείξουν μεγάλο βαθμό ευελιξίας αναφορικά με τις υποχρεώσεις των εισηγμένων. Τόσο ο τραπεζικός κλάδος, όσο και εκείνοι οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο από τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας, θα λάβουν σημαντικές βοήθειες προκειμένου να ξεπεράσουν αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΧΑΕ σημείωσε βουτιά 7,42%, με τον Φουρλή και τη Eurobank να ακολουθούν με πτώση 5,52% και 5,05% αντίστοιχα. Η ΕΥΔΑΠ έχασε 4,51%, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς αντιστάθμισε την πτώση των περισσοτέρων τίτλων του FTSE 25, με το +9,47% που σημείωσε, όπως και η Coca Cola με το +6,56% και η Εθνική με το +5%. Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με κέρδη 3,85% και 3,52% αντίστοιχα, με τη ΔΕΗ και τη Λάμδα να ακολουθούν με άνοδο 2,71% και 2,15% αντίστοιχα. Στο +1,47% έκλεισε η Aegean, ενώ ο Ελλάκτωρ ολοκλήρωσε στο +0,17%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ