Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Μαρ-2020 11:42

  Sell-off λόγω κοροναϊού και στα Tier II των ελληνικών τραπεζών

  Sell-off λόγω κοροναϊού και στα Tier II των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Έντονες πιέσεις, ρευστοποιήσεις και sell-off έχουν σημειωθεί στους τίτλους Tier II ομολόγων που εξέδωσαν πρόσφατα οι δύο συστημικές τράπεζες, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, με  αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται πλέον πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας, ενώ οι αποδόσεις τους έχουν εκτοξευθεί, ακολουθώντας τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί στην αγορά κρατικών ομολόγων. Ανάλογη "φυγή" επενδυτών έχει παρατηρηθεί και στους τίτλους της Εθνικής και της Πειραιώς που εκδόθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα της ονομαστικής τους αξίας χάρη στο ισχυρό ράλι που είχαν σημειώσει το προηγούμενο διάστημα.

  Πιο αναλυτικά, o τίτλος Tier II της Alpha Bank ο οποίος εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου με επιτόκιο 4,25% και είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετής με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, διαπραγματεύεται στο 91,20% της ονομαστικής του αξίας. Η απόδοσή του στην 5ετία διαμορφώνεται στο 6,08% ενώ στην 10ετία έχει αυξηθεί στο 5,19%, μία αύξηση της τάξης του 22% από την ημέρα της έκδοσής του.

  Πιο έντονες πιέσεις έχει δεχθεί ο τίτλος Tier II που εξέδωσε μία εβδομάδα αργότερα η Τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο 5,5%. Συγκεκριμένα διαπραγματεύεται στο 82,08% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η απόδοσή του στην 5ετία διαμορφώνεται στο 9,84% και στην 10ετία στο 7,89%, έχοντας σημειώσει άλμα της τάξης του 43% από την ημέρα της έκδοσης.

  Κοιτώντας τους τίτλους της ΕΤΕ και της Πειραιώς που εκδόθηκαν πέρσι το καλοκαίρι, διαπιστώνονται επίσης σημαντικές πιέσεις –αν και συνεχίζουν να διαπραγματεύονται υψηλότερα της ονομαστικής τους αξίας– ενώ πριν λίγες μόλις εβδομάδες οι τίτλοι σημείωναν σημαντικό ράλι από την ημέρα της έκδοσής τους το οποίο τους είχε οδηγήσει να διαπραγματεύονται στο 119,11% (ΕΤΕ) και στο 117,3% (ΠΕΙΡ)  της ονομαστικής τους αξίας.

  Σε ό,τι αφορά το Tier II της Εθνικής το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019 με επιτόκιο 8,25%, σήμερα η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 6,52% σε ό,τι αφορά τη λήξη του στην 10ετία (2029), και στο 5,28% στην 5ετία (2024). Ο τίτλος διαπραγματεύεται υψηλότερα της ονομαστικής του αξίας (109,74%) ωστόσο έχει χάσει αρκετό έδαφος τον τελευταίο μήνα.

  Ο τίτλος της Πειραιώς που εκδόθηκε στα τέλη Ιουνίου στο 9,75% βλέπει την απόδοσή του στην 5ετία να διαμορφώνεται στο 8,52% και στην 10ετία στο 8,97%, ενώ διαπραγματεύεται στο 102,87% της ονομαστικής του αξίας.

  Είναι ξεκάθαρο, ότι το κλίμα στην αγορά ομολόγων, ειδικά της ευρωπεριφέρειας έχει αλλάξει και το "κυνήγι των αποδόσεων" έχει μετατραπεί σε στροφή στην ποιότητα και την "ασφάλεια" που προσφέρουν κυρίως τα γερμανικά ομόλογα.

  Η εξάπλωση του κοροναϊού εντός των τειχών της Ευρώπης και ειδικά στην Ιταλία, έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές της ευρωπεριφέρειας, οι οποίες αν και από χθες βλέπουν υποχώρηση των πιέσεων λόγω και των κινήσεων που αναμένονται από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης (σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 1,18% από 1,35% που είχε βρεθεί την Παρασκευή), έχουν σίγουρα πλέον μπει σε μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας μακριά από το πρόσφατο ράλι.

  Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα μειώσει τα επιτόκια, θα προχωρήσει σε αλλαγές στα TLTROs και ίσως να αυξήσει τις αγορές ενεργητικού υπό το πρόγραμμα QE, αντιδρώντας έτσι όπως και η Fed στους τριγμούς που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία ο νέος ιός.

  Αυτός ο παράγοντας αποτελεί έναν παράγοντα στήριξης των ομολόγων της ευρωζώνης, ωστόσο με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη ορατότητα ως προς το πόσο θα διαρκέσει αυτή η εξάπλωση του ιού και με ποια ταχύτητα θα συνεχιστεί (αν από επιδημία εξελιχθεί σε πανδημία) και ποιος ακριβώς θα είναι ο αντίκτυπος για την οικονομία – ειδικά λόγω της πτώσης στον τουρισμό καθώς και τις διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού – η αβεβαιότητα και η νευρικότητα είναι το μόνο σίγουρο για το επόμενο διάστημα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ