Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Φεβ-2020 14:05

  Συντηρεί την ανοδική αντίδραση το Χρηματιστήριο

  Συντηρεί την ανοδική αντίδραση το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από έξι ημέρες συνεχούς πτώσης ενεργοποίησε τους αγοραστές, αλλά και τις άμυνες ώστε να μην διασπαστούν καθοδικά οι 900 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,36% στις 915,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.296,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,73% στις 836,57 μονάδες.

  Αν και το εύρος της αντίδρασης δεν έχει ικανοποιήσει αρκετούς από τους εγχώριους traders, εντούτοις δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι μεγάλο μέρος των δυνάμεων των αγοραστών αναλώθηκαν στο εξαήμερο ώστε να περιοριστούν οι απώλειες σε αρκετούς τίτλους. Η δυναμική θα κριθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, δεδομένου του ότι η έκταση και οι επιπτώσεις του κοροναϊού δεν είναι ακόμη υπολογίσιμα μεγέθη.

  Όπως επισημαίνει ο αναλυτής Απ. Μάνθος, στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης δεν ακολουθήσει το κατηφορικό μονοπάτι και καθίσει πάνω ή πέριξ από το επίπεδο των 900 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε ανοδική διόρθωση των κακώς κειμένων. Επίσης επειδή ο παράγοντας πτώση έχει διεθνή χαρακτηριστικά που ανά πάσα στιγμή μεταβάλλονται οι αγοραστές δύνανται να εμφανιστούν με περίσσια ανοδικής δύναμης τινάσσοντας τον δείκτη πάνω στις 925 με 930 μονάδες.

  Τι θα επιβεβαίωνε όμως ένα τέτοιο σενάριο; Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, οι μήνες που θα μεσολαβήσουν μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν πιθανή μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να είναι διερευνητικοί. Αν όμως η πολυπόθητη απόφαση για τους στόχους έλθει, τότε η αγορά δεν αποκλείεται να κάνει τη μεγάλη ανοδική διαφυγή, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την bull market στην οποία βρίσκεται. 

  Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει και σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο πιο ρεαλιστικό 2,2% για το 2021 και μετά, αντί για το σημερινό 3,5%, δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά αντιθέτως θα ενίσχυε την ανάπτυξη.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil ενισχύεται κατά 3,32%, με τις Φουρλή, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Λάμδα να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 2% και τις Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, Titan, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ με κέρδη άνω του 1%. 

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Εθνική, Jumbo και Alpha Bank, με την Aegean να είναι χωρίς μεταβολή. Ο Σαράντης είναι η μοναδική μετοχή στον FTSE 25 με αρνητικό πρόσημο, καταγράφοντας όμως απώλειες 0,11%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ