Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Φεβ-2020 12:07

  JP Morgan: "Φιλόδοξο" το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς

  JP Morgan: "Φιλόδοξο" το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Φιλόδοξο χαρακτηρίζει η JP Morgan το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για την αύξηση του ROTE σε διψήφια ποσοστά και έτσι διατηρεί τη σύσταση "underweight" και την τιμή-στόχο των 2,4 ευρώ για την μετοχή της.

  Όπως σημειώνει, η Πειραιώς στοχεύει στην αύξηση του ROTE στο 10% έως το 2022 μέσω της νέας στρατηγικής εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και της ανάπτυξής της. Κλειδί στη στρατηγική είναι η Vega, η νέα τιτλοποίηση ύψους 5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο και να ολοκληρωθεί εντός του 2020.

  Σε συνδυασμό με τη συναλλαγή Phoenix ύψους 2 δισ. ευρώ και τους υψηλότερους οργανικούς στίχους, η Πειραιώς στοχεύει στη μείωση του δείκτη NPE χαμηλότερα του 30% το 2020 ή στα 13 δισ. ευρώ περίπου από 23,6 δισ. ευρώ το 2019, και χαμηλότερα του 15% έως το 2022.

  Όπως τονίζει η JP Morgan, οι στόχοι της διοίκησης της τράπεζας είναι πιο αισιόδοξοι από τις τρέχουσες προβλέψεις της και ενώ εξαρτώνται από την επιτυχή εκτέλεση του σχεδίου, δίνουν ανοδικό περιθώριο στη σύσταση και την τιμή-στόχο που διατηρεί για την τράπεζα αυτή τη στιγμή.

  Αυτό που έκανε περισσότερη εντύπωση στην JP Morgan είναι πως οι αρχικές λεπτομέρειες υποδηλώνουν ένα μέγεθος ύψους 1,1 δισ. ευρώ του senior τμήματος για την τιτλοποίηση Vega, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των εγγυήσεων (22% της ακαθάριστης λογιστικής αξίας), που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις άλλες συναλλαγές που έχουμε δει μέχρι στιγμής σε άλλες ελληνικές τράπεζες, πράγμα που συνεπάγεται υψηλότερο μερίδιο των καταγγελθέντων δανείων και επίπεδα κάλυψης στο χαρτοφυλάκιο δανείων, υψηλότερα του μέσου όρου επίπεδα. Η Πειραιώς εκτιμά ότι το συνολικό κόστος ιδίων κεφαλαίων θα κινηθεί στο 1,050 δισ. ευρώ (από τις Vega και Phoenix), το οποίο κατά την άποψη της JP Morgan ακούγεται φιλόδοξo, λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος των senior τίτλων αλλά και των επιπέδων κάλυψης, ωστόσο η διοίκηση ακούστηκε άνετη σχετικά με την εκτέλεση.

  Όπως αναφέρει η JP Morgan, το πλήγμα στα κεφάλαια από τις τιτλοποιήσεις εκτιμάται στο 1,8% περίπου, με την Πειραιώς να αναμένει ότι θα ολοκληρώσει το έτος με κεφαλαιακό δείκτη CET1 στο 13,5% ή CAR 15,5% (με στήριξη και από την έκδοση Tier 2) υψηλότερα από το όριο που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές (10,75% και 14,25% αντίστοιχα).

  Η JP Morgan τονίζει πάντως πως αναμένει να διατηρεί το υψηλό ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού, λόγω και της βελτίωσης των αποτιμήσεων και των στοιχείων ανάκτησης. Όπως επισημαίνει, αναμένει τιτλοποιήσεις ως και 25 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες εντός του έτους, ενώ σημειώνει πως το μέγεθος της ελληνικής αγοράς παραμένει μικρό σε σχέση με άλλες αγορές της Ευρώπης.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ