Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Φεβ-2020 08:01

  Όλο το πλάνο της Τρ. Πειραιώς για μείωση των NPLs κάτω των 8 δισ. ευρώ το 2022

  Όλο το πλάνο της Τρ. Πειραιώς για μείωση των NPLs κάτω των 8 δισ. ευρώ το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Ζημία 1 δισ. ευρώ, αλλά και ταυτόχρονη ελάφρυνση των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, με συνολική τελική επίπτωση 1,8% στα κεφάλαια της Τράπεζας, θα έχει για την Τράπεζα Πειραιώς η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 7 δισ. ευρώ που προγραμματίζει να μεταβιβάσει στον "Ηρακλή".

  Προκειμένου να απορροφήσει τη ζημία από τις τιτλοποιήσεις (σημειώνεται ότι οι τιτλοποιήσεις θα γίνουν με ζημία για όλες τις τράπεζες) και να αποφύγει την ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου Χαρδούβελη που προβλέπουν υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση ζημιογόνου αποτελέσματος χρήσεως, η Τράπεζα Πειραιώς θα συνδυάσει τις τιτλοποιήσεις με τον εταιρικό μετασχηματισμό της.

  Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προχωρήσει στο γ΄ - δ΄ τρίμηνο του έτους σε απόσχιση και εισφορά των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της σε νέα 100% τραπεζική θυγατρική, με παράλληλη μετατροπή του υφιστάμενου νομικού προσώπου της Τράπεζας Πειραιώς σε εταιρεία holding. Σημειώνεται ότι το ίδιο μοντέλο ενέκρινε στις 31 Ιανουαρίου η γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank, ενώ πρόκειται να ακολουθηθεί και από την Alpha Bank.

  Μόνο η Εθνική Τράπεζα θα κινηθεί "εκτός γραμμής", καθώς η πρόσφατη ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων της με νέο 30ετές, της παρέχει δυνατότητα απορρόφησης των ζημιών από την ταχύτερη μείωση των NPLs μέσω τιτλοποιήσεων.

  Σημειώνεται ότι για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε χθες στους αναλυτές ότι αναμένει προ φόρων κέρδη, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

  Για την εμπροσθοβαρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει, ειδικότερα, σε δύο τιτλοποιήσεις: Η πρώτη (Phoenix), στα μέσα του έτους, θα αφορά μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ και η δεύτερη (Vega), προς το τέλος του έτους, μη εξυπηρετούμενα δάνεια 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. στεγαστικά και τα υπόλοιπα επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

  Συνολικά από την τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ, το κομμάτι του senior ομολόγου που θα διακρατήσει η Τράπεζα, λαμβάνοντας μηδενικό Risk Weighted Asset ("έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας με αυτό το δεδομένο και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να μην το (RWA) πάρουμε", ανέφερε χθες η διοίκηση στους αναλυτές), θα ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα θα διακρατήσει επίσης ποσοστό 5% από τους mezzanine και από τους junior τίτλους.

  Ισχυρό το ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις

  Όπως ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στους αναλυτές, αναμένει ισχυρό ενδιαφέρον για τους τίτλους που θα μεταφερθούν στον "Ηρακλή". "Βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ και διαπιστώνουμε αυξημένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets. Αυτό θα ισχύσει και για τις τιτλοποιήσεις. Θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση, όπως επίσης και για τα ακίνητα", αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

  Η διοίκηση καλωσόρισε επίσης την προοπτική του νέου, ενιαίου πτωχευτικού δικαίου, εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει τις αναδιαρθρώσεις, ιάσεις και ρευστοποιήσεις δανείων.

  Οι τιτλοποιήσεις που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς με "όχημα" τον "Ηρακλή"  στοχεύουν σε μείωση του δείκτη NPE σε περίπου 29% στο τέλος του 2020 από 49% στο τέλος 2019. Στόχος για το τέλος του 2021 είναι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να υποχωρήσει σε περίπου 22%, στο τέλος του 2022 σε περίπου 15% και σε μονοψήφιο ποσοστό το 2023. Από το τέλος του 2019 μέχρι το τέλος του 2022, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας θα έχουν μειωθεί από τα 24 σε κάτω από 8 δις. ευρώ.

  Μόνο μέσα στο τρέχον έτος, επισπεύδοντας τις ενέργειές της, η Τράπεζα Πειραιώς θα μειώσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της κατά περίπου 11 δισ. ευρώ το 2020 (από περίπου 7 δισ. στο αρχικό πλάνο). Σημειώνεται ότι τις βελτιούμενες τάσεις για την προσεχή περίοδο σηματοδοτεί το ιστορικά χαμηλό επίπεδο αθετήσεων και επανα-αθετήσεων που κατέγραψε η Τράπεζα στο δ΄ τρίμηνο του 2019, όπως θα φανεί στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων χρήσεως.

  Χθες η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε στους αναλυτές, ερωτώμενη σχετικά, ότι στην τριετία 2020 – 2022 αναμένει νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων 4 δις. ευρώ (350 εκατ. ανά τρίμηνο). Αναφορικά δε με τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις, η διοίκηση ανέφερε ότι αυτός κινείται στο 30% στα στεγαστικά δάνεια και στο 60% συνολικά. Όπως σημείωσε η διοίκηση, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βελτιώσει και το ύψος των προβλέψεων, με τον δείκτη Cost of Risk να υποχωρεί στις 90 μονάδες βάσης το 2022.

  Η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι και το 2022 προβλέπει αύξησης της απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) από 3% στο εννεάμηνο 2019 σε περίπου 10%, δείκτη NPE από 52% (9μηνο 2019) σε περίπου 15%, δείκτη κόστους προς έσοδα από 52% σε κάτω του 50% και δείκτη κεφαλαιακής από 16% σε 15,5%. Σημειώνεται ότι εντός του έτους η Τράπεζα αναμένεται να προβεί σε νέα έκδοση ομολόγων Tier II.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ