Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιαν-2020 17:26

  Αδύναμο το Χρηματιστήριο: Δεύτερη συνεχόμενη μέρα πτώσης

  Αδύναμο το Χρηματιστήριο: Δεύτερη συνεχόμενη μέρα πτώσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να προσπάθησε αλλά ούτε και σήμερα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να αντιδράσει θετικά και να "υλοποιήσει" τα σημαντικά θετικά νέα του τελευταίου διαστήματος, με τη νευρικότητα και τη μεταβλητότητα να είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης.

  O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 933,43 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 930,91 μονάδων (-0,57%) και 939,33 μονάδων (+0,33%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,43%, στις 2.323,68 μονάδες, ενώ στο +0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.284,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,86% στις 856,28 μονάδες.

  Αν και σήμερα ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε να κινηθεί υψηλότερα, μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο οι πωλητές κυριάρχησαν, οδηγώντας τον μάλιστα ακόμη και στις 930 μονάδες. Χρειάστηκαν οι πληροφορίες για την έκδοση του 15ετούς ομολόγου, η οποία ήταν πολύ καλύτερη των εκτιμήσεων, για να μπορέσουν οι αγοραστές να αναθαρρήσουν και να απορροφήσουν τις πιέσεις. Ωστόσο, η προσπάθεια αντίδρασης έπεσε στο κενό, με τον Γενικό Δείκτη να σταθεροποιείται στη ζώνη χαμηλότερα των 935 μονάδων.

  Το θετικό πάντως είναι ότι το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία ο ΟΔΔΗΧ συγκέντρωσε προσφορές πέραν από κάθε προσδοκία, καθώς έφτασαν τα 18,8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα άντλησε ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αν και το αρχικό επιτόκιο ήταν κοντά στο 1,97% (175 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, με το mid swap να διαμορφώνεται σήμερα στις 22 μονάδες), τελικά υποχώρησε στις 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap. Με άλλα λόγια διαμορφώθηκε στο 1,87%.

  Η έκδοση 15ετούς ομολόγου αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της εδραίωσης χαμηλότερου κόστους δανεισμού της χώρας από τις αγορές, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται όλες τις επόμενες εβδομάδες ούτως ώστε να μπορέσει να προωθήσει στο Eurogroup του Μαρτίου τα αιτήματά της για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα γίνει επισήμως μέσα από το Μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό 2021 - 2024.

  Στο μεταξύ, μόλις λίγα 24ωρα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στελέχη και κορυφαίοι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Fitch, βρέθηκαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του συνεδρίου Greece Credit Outlook 2020. Σύμφωνα με το Capital.gr, το γενικότερο κλίμα απέναντι στην Ελλάδα ήταν αρκετά θετικό και σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το αυτό του αντίστοιχου συνεδρίου πέρσι.

  Σχετικά με τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, που αφορά περισσότερο την αγορά, ο Πάο Λαμπρό, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για τις τράπεζες, τόνισε πως παρά τις προκλήσεις, αποτελεί τον μόνο στην Ευρώπη στον οποίο ο οίκος δίνει θετικές προοπτικές και το 2020 αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη του. Στα θετικά, όπως είπε, το προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί, ενώ και η κεφαλαιακή τους θέση έχει σημειώσει βελτίωση λόγω και του ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το -2,50% του ΟΠΑΠ άσκησε σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη, όπως και η άνω του 1% πτώση σε Eurobank, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Jumbo. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Εθνική, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Titan και Alpha Bank.

  Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα ξεχώρισε με το +3,04% που κατέγραψε, ενώ ο Σαράντης έκλεισε στο +1,12%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλής, ενώ Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχαλκο έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ