Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιαν-2020 11:20

  Χρ. Σταϊκούρας: Στόχος η επίτευξη σταθερής οικονομικής μεγέθυνσης το 2020 (upd)

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:55

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Με έκδηλη την αισιοδοξία για μια θετική πορεία της αγοράς και το 2020, έπειτα από την παγκόσμια πρωτιά (+49%) που καταγράφηκε πέρυσι σε επίπεδο απόδοσης Γενικού Δείκτη, πραγματοποιήθηκε η έναρξη της πρώτης για το νέο έτος συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

  Ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ομιλίας του ανέφερε πως η χώρα μετά την πολιτική αλλαγή του περυσινού Ιουλίου έχει πραγματοποιήσει σταθερά και συντεταγμένα βήματα για την ανασυγκρότησή της. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις για την ανάταξη της οικονομίας, ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί πρόκριμα για την ανάπτυξη της αγοράς και των επιχειρήσεων, εισάγοντας κίνητρα για την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας.

  "Η κυβέρνηση προχωρά μπροστά με σοβαρότητα στην υλοποίηση ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου και ωθεί την οικονομία σε δυναμική πορεία.

  Πρέπει να κινηθούμε μακριά από αυταπάτες και λαϊκισμούς, να κινηθούμε πιο αποφασιστικά ώστε να πετύχουμε την ολόπλευρη ισχυροποίηση της οικονομίας.

  Το 2020 στόχος είναι η επίτευξη σταθερής οικονομικής μεγέθυνσης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου", σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

  Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημείωσε ότι η νέα χρηματιστηριακή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς, μεταξύ άλλων, ξεκινά με παρακαταθήκη την απόδοση του 2019 που ανέδειξε το Χρηματιστήριο Αθηνών πρώτο παγκοσμίως σε επίπεδο απόδοσης.

  Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε πως η νέα χρονιά περιλαμβάνει σημαντικά ορόσημα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, μεταξύ των οποίων και η λειτουργική ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Εκτίμησε, δε, πως το 2020 θα υπάρξει σημαντική άντληση πόρων από τις εισηγμένες μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία νέων δεικτών από πλευράς ΕΧΑΕ ώστε να δημιουργηθούν αντίστοιχα νέα προϊόντα (ETFs). Ως πρώτο βήμα, αναμένεται η δημιουργία Δείκτη Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης καθώς και άλλων δεικτών που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.

  Επίσης στο περιθώριο της εκδήλωσης προέκυψε ότι σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στη στάθμιση του δείκτη FTSE 25. Συγκεκριμένα, στην επόμενη τακτική αναθεώρηση των δεικτών, πρόκειται να ανακοινωθεί "πλαφόν" 10% σε όσες μετοχές μετέχουν σήμερα με υψηλότερο ποσοστό στην στάθμιση του δείκτη, έτσι ώστε, όπως ανέφεραν στελέχη του Χρηματιστηρίου, η πορεία του δείκτη να καταστεί περισσότερο αντιπροσωπευτική της εικόνας της αγοράς.

  Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Λαζαράκου, ευχήθηκε η ελληνική κεφαλαιαγορά να έχει το 2020 μια ανοδική πορεία και να καταστεί δυναμική στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή. Το "παρών" στην εορταστική έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έδωσαν επίσης ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, εκπρόσωποι φορέων της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, επικεφαλής και στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών και δεκάδες άλλοι προσκεκλημένοι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων