Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Δεκ-2019 17:33

  Υπέκυψε στο τέλος στις τραπεζικές πιέσεις το Χρηματιστήριο

  Υπέκυψε στο τέλος στις τραπεζικές πιέσεις το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Δεν άρχισε καλά τον Δεκέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες, τη Βιοχαλκο και την Coca Cola επανήλθε κάτω από τις 900 μονάδες, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένα επίπεδο που δύσκολα θα το κατακτήσει εντός του έτους. 

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 892,97 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 892,97 μονάδων και 902,41 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,21% στις 2.247,22 μονάδες, ενώ στο -1,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.190,44 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,11% στις 884,85 μονάδες.

  Παρά τη σημερινή πτώση, η οποία εντάθηκε στις δημοπρασίες, η αγορά δεν θέλησε να δοκιμάσει τις τεχνικές στηρίξεις των δεικτών. Στον FTSE 25 οι 2.242 μονάδες είναι η κοντινότερη επιθετική τάση που κατοχύρωσή τους μπορεί να μας φέρει στις 2.118 μονάδες. Από την άλλη ουσιαστικό κοντινότερο επίπεδο μετά τη διάσπαση των 2.270 μονάδων είναι οι 2.320 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης για να μπορέσει να διατηρήσει τη βραχυπρόθεσμη ανοδική του πορεία πρέπει να διαπεράσει τις 911 μονάδες, ενώ οι 882 μονάδες είναι πολύ σημαντική κοντινή και επιθετική στήριξη που διάσπαση θα μας φέρει στις 867 μονάδες.

  Τη διαφύλαξη των τεχνικών χαρακτηριστικών από σήμερα και έως και το τέλος του έτους στο ΧΑ,  στις 18 συνεδριάσεις που απομένουν, αναλαμβάνουν, πάντως, τα "ελληνικά" χαρτοφυλάκια, δεδομένου του ότι τα ξένα έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Αλλά αυτό το διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι χρηματιστηριακές εκκρεμότητες που απομένουν δεν είναι αμελητέες. Φορολογικό, Ηρακλής, ΑΕΠ, πώληση ΔΕΠΑ και Ελληνικό μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική ενεργητικότητα.

  Άλλωστε, η προοπτική το ΧΑ να κλείσει το έτος ακόμη υψηλότερα από εκείνα τα επίπεδα που επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα κριθεί σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές από τη διάθεση των χαρτοφυλακίων να επανατοποθετήσουν τη ρευστότητά τους στο ταμπλό. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και ως το τέλος της χρονιάς οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να εκταμιεύσουν 1,9 δισ. ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Lamda Development, Briq, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ) δείγμα της όρεξης που υπάρχει διεθνώς (ενδεχομένως και λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών αποδόσεων σε σταθερούς τίτλους) και της ανανέωσης της εμπιστοσύνης που σταδιακά ανακτάται απέναντι σε ελληνικά ονόματα.

  Πάντως, μέχρι στιγμής αυτή η ρευστότητα έχει διατεθεί, αλλά δεν έχει αναλωθεί, στις άμυνες που χρειάστηκε να βγουν όταν η αγορά δοκιμαζόταν τόσο τον Αύγουστο όσο και στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Και αυτές οι "δοκιμασίες" βοήθησαν στο να βελτιώσουν πολλά χαρτοφυλάκια τις αποτιμήσεις τους ή να αυξήσουν τις θέσεις τους, δεδομένων και των προοπτικών που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία. 

  Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Εθνική έκλεισαν με απώλειες 2,67% και 2,44% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Coca Cola, Πειραιώς, Alpha Bank Λάμδα και ΟΛΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Titan, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλής.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ κατάφερε να κρατήσει αρκετές άμυνες με το +1,73% που σημείωσε, ενώ μικρά κέρδη κατέγραψαν και οι Τέρνα Ενεργειακή και Aegean. Χωρίς μεταβολή η Cenergy, ΑΔΜΗΕ και Jumbo.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων