Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Νοε-2019 11:40

  Σε ιστορικά χαμηλά το ελληνο-ιταλικό spread – Υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων βλέπει η DZ Bank

  Σε ιστορικά χαμηλά το ελληνο-ιταλικό spread – Υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων βλέπει η DZ Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών να συρρικνώνεται συνεχώς  το τελευταίο διάστημα, αγγίζοντας μάλιστα σήμερα τα ιστορικά χαμηλά των μόλις 8 μονάδων βάσης, οι αναλυτές "ποντάρουν" όλο και πιο έντονα στη… νίκη της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας σύντομα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,214% ενώ του αντίστοιχου ιταλικού στο 1,125% και όλα δείχνουν ότι η σύγκλισή τους είναι θέμα ημερών. Εντυπωσιακή είναι και η συρρίκνωση του spread και στα 5ετή ομόλογα των δύο χωρών το οποίο διαμορφώνεται στις 3 μ.β πλέον με την ελληνική απόδοση στο 0,405% και την ιταλική στο 0,369%.

  Πρόσφατα η Capital Economics σημείωσε πως δεδομένου ότι η Ιταλία έχει χαμηλότερη ανάπτυξη και πιο αδύναμη δυναμική χρέους σε σχέση με την Ελλάδα, τη στιγμή που το πολιτικό ρίσκο στη γειτονική χώρα είναι αρκετά υψηλότερο, είναι θέμα χρόνου πριν το ελληνικο-ιταλικό spread γυρίσει αρνητικά. Παράλληλα τόνισε πως τα ελληνικά ομόλογα θα ωφεληθούν εμμέσως από το QE της ΕΚΤ, λόγω της αναπροσαρμογής των χαρτοφυλακίων και με δεδομένο ότι το ποσοστό των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούνται από ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ μικρότερο από των ιταλικών, η πρόσθετη ζήτηση και το κυνήγι των αποδόσεων των επενδυτών θα ωφελήσει πολύ περισσότερο τους ελληνικούς τίτλους.

  Σύσταση υπεραπόδοσης για τα ελληνικά ομόλογα

  Ανάλογη είναι και η εκτίμηση της DZ Bank η οποία τηρεί σύσταση υπεραπόδοσης για τα ελληνικά ομόλογα. Συγκρίνοντας τις δύο αγορές, καταλήγει πως η Ελλάδα προσφέρει ξεκάθαρα πλεονεκτήματα για τους επενδυτές, έναντι της Ιταλίας.

  Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο χρέος από ό,τι η Ιταλία και εξακολουθεί να απέχει σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των οίκων οι οποίοι βαθμολογούν την Ιταλία με "επενδυτική βαθμίδα", ωστόσο η Ελλάδα είναι ελκυστική για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει.  Ενώ το χρέος της Ιταλίας είναι συγκριτικά βραχυπρόθεσμο (διάρκεια ωρίμανσης τα 6,8 έτη) και η χώρα εξαρτάται από μία λειτουργική πρωτογενή αγορά, η Ελλάδα χρηματοδοτείται κυρίως από μακροπρόθεσμα και χαμηλού κόστους δάνεια (διάρκεια ωρίμανσης τα 30 έτη ). Αν και ο δείκτης χρέους της Ελλάδας είναι 181,9% έναντι 131,5% για την Ιταλία, η σύγκριση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη την ευνοϊκή επίπτωση στο cash value των επενδυτών από τη μακρά περίοδο πίστωσης που έχει η Ελλάδα.

  Υψηλότερη ανάπτυξη, QΕ προσεχώς...

  Ένα ακόμα πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας  είναι η ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ενώ η οικονομία της Ιταλίας είναι στάσιμη, η Ελλάδα, η οποία επηρεάζεται λιγότερο από την επιβράδυνση στον ευρωπαϊκό βιομηχανικό τομέα, σημειώνει υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Τα ιταλικά ομόλογα, από την άλλη πλευρά, επωφελούνται από τη συμμετοχή τους στο QE, από το οποίο η Ελλάδα έχει αποκλειστεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο σύντομα, μετά και τις αναβαθμίσεις που αναμένονται από τους οίκους αξιολόγησης, θα έρθει στο προσκήνιο το θέμα της πιθανής ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Ως προϋπόθεση, η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι πρέπει πρώτα να είναι βέβαιη για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με την άρση των ελέγχων κεφαλαίου και των σταθερών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, ωστόσο, οι προοπτικές της Ελλάδας σε αυτό το μέτωπο έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όπως τονίζει η DZ Bank.

  Τέλος, οι πολιτικοί παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε σύγκλιση του ελληνο-ιταλικού spread. Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον πολιτική σταθερότητα μετά και τις πρόσφατες εκλογές, στην Ιταλία ωστόσο τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα για το κατά πόσο ο τρέχον συνασπισμός μπορεί να κρατήσει, μετά και τα πρόσφατα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ούμπρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ