Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Οκτ-2019 12:35

  Συνεχίζουν να σπάνε τα ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα - "Κλείνει" το spread με Ιταλία

  Συνεχίζουν να σπάνε τα ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα - "Κλείνει" το spread με Ιταλία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ράλι καταγράφουν και πάλι τα ελληνικά ομόλογα, ακολουθώντας τα βήματα της διεθνούς αγοράς ομολόγων, μετά και τη χθεσινή μείωση των επιτοκίων από την Fed, τη στιγμή που οι μετοχές διεθνώς και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI σκαρφαλώνουν στα υψηλά 20 μηνών.

  Αν και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διαμήνυσε χθες πως ενδέχεται να "κατεβάσει" ταχύτητα στην περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές εκτιμούν ότι έρχονται νέες μειώσεις επιτοκίων εάν η αμερικάνικη οικονομία επιβραδυνθεί το επόμενο διάστημα, οδηγώντας έτσι τους επενδυτές στα risk assets.

  Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν έτσι να ευνοούνται από το διεθνές κλίμα και με όπλο και τις εσωτερικές θετικές εξελίξεις όπως η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η αναβάθμιση της S&P η οποία φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, τις προσδοκίες για θετική κίνηση και από την DBRS αύριο, καθώς και τις γρήγορες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της ενίσχυσης των επενδύσεων, καταγράφοντας συνεχόμενα ράλι.

  Στο 1,15% η απόδοση στο 10ετές

  Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κοντά στο 1,15% και σε νέα ιστορικά χαμηλά με πτώση άνω του 3% από χθες, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μ.β.

  Ισχυρότερο ράλι καταγράφουν τα 5ετή ελληνικά ομόλογα με την απόδοσή τους να υποχωρεί στο 0,396% με πτώση άνω του 11% από χθες, κάνοντας τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σύντομα τα spreads μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων θα μηδενιστούν.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου ιταλικού διαμορφώνεται στις 13 μ.β μόλις, ενώ το spread των 5ετών τίτλων στις 8 μ.β.

  Προς αρνητικό το spread με Ιταλία

  H Capital Economics σε έκθεσή της σημειώνει πως η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας είναι ελάχιστα υψηλότερη από αυτήν των ιταλικών τίτλων και δεδομένου ότι  η Ιταλία έχει χαμηλότερη ανάπτυξη και πιο αδύναμη δυναμική χρέους σε σχέση με την Ελλάδα, τη στιγμή που το πολιτικό ρίσκο στη γειτονική χώρα είναι αρκετά υψηλότερο, είναι θέμα χρόνου πριν το ελληνικο-ιταλικό spread γυρίσει αρνητικά.

  Όπως παρατηρεί, το spread των ομολόγων των δύο χωρών περιορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια κρίση του 2008. Παράλληλα τονίζει πως τα ελληνικά ομόλογα θα ωφεληθούν εμμέσως από το QE της ΕΚΤ που ξεκινά αύριο,  λόγω της αναπροσαρμογής των χαρτοφυλακίων και με δεδομένο ότι το ποσοστό των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούνται από ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ μικρότερο από των ιταλικών, η πρόσθετη ζήτηση και το κυνήγι των αποδόσεων των επενδυτών θα ωφελήσει πολύ περισσότερο τους ελληνικούς τίτλους.

  Έτσι η Capital Economics προβλέπει πως το spread θα μηδενιστεί έως τα τέλη του 2019 και το 2020 θα γίνει αρνητικό, αν και δεν αποκλείει αυτό να συμβεί και νωρίτερα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ