Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Νοε-2019 17:37

  Χρηματιστήριο: Με μικρές απώλειες άρχισε ο Νοέμβριος

  Χρηματιστήριο: Με μικρές απώλειες άρχισε ο Νοέμβριος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με μικρές απώλειες άρχισε τον Νοέμβριο το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως κράτησε τα επίπεδα των 880 μονάδων, αποτυπώνοντας για ακόμη μία ημέρα τη διάθεση να επιτρέψει μεν την κατοχύρωση κερδών, χωρίς όμως αυτή να απειλήσει τα δυσκόλως κεκτημένα του Οκτωβρίου.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 880,36 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 877,66 μονάδων (-0,56%) και 882,10 μονάδων (-0,05%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,22%, στις 2.184,18 μονάδες, ενώ στο +0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.248,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,16% στις 884,81 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,92%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,18%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 9,97%.

  Η πρώτη εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s δεν έδωσε την ώθηση που χρειάζεται η αγορά να διαφύγει των στενών ορίων εντός των οποίων κινείται, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ότι συνεχίστηκε το "χτίσιμο" μιας απόστασης ασφαλείας από τη στήριξη των 860-865 μονάδων. Μάλιστα, με τη σημερινή αντοχή της στις 880 μονάδες και το κλείσιμο της εβδομάδας, φαίνεται ότι τέθηκαν οι βάσεις για την ενίσχυση της ανοδικής δυναμικής του ΓΔ, οριοθετώντας υψηλότερους στόχους στα επίπεδα των 891 και 900 μονάδων.

  Καταλυτικό ρόλο θα παίξει σαφώς ο τραπεζικός κλάδος, σε μια σπάνια χρονική στιγμή ταύτισης του κλαδικού με τον γενικό, με τον πρώτο να έχει καλύψει σημαντικό έδαφος το τελευταίο διάστημα και τον δεύτερο να τον "περιμένει" σε επίπεδα που ούτε στηρίξεις απειλεί, αλλά ούτε και αντιστάσεις. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, η κίνηση του τραπεζικού κλάδου δημιουργεί σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις, και για να δούμε άμεσα κάτι καλύτερο, θα πρέπει να υπάρξουν νέοι καταλύτες που δεν έχουν προεξοφληθεί ακόμα. Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας, μπορεί να μην μεταφράζονται ακόμα σε επιθυμητή αύξηση των όγκων και ενίσχυση του θετικού momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου, δημιουργούν όμως τις συνθήκες για να συμβεί και αυτό μέχρι το τέλος έτους.

  Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται και η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS, με την αναβάθμιση να έχει τις περισσότερες πιθανότητες, που ίσως προσθέσει έναν ακόμη καταλύτη προς το θετικό σενάριο, καθώς θα μειώσει την απόσταση της Ελλάδος από την επενδυτική βαθμίδα μόλις δύο κλίμακες. Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο οίκος είχε αναφέρει ότι η αναμενόμενη επιτάχυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και την ενίσχυση των επενδύσεων, αναμένεται να στηρίξουν τη μελλοντική δυναμική ανάπτυξης της χώρας. Το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον μαζί με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει στην ομαλοποίηση και του τραπεζικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, σημείωσε ο οίκος.

  Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να ευνοούνται από το διεθνές κλίμα και με όπλο και τις εσωτερικές θετικές εξελίξεις όπως η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η αναβάθμιση της S&P η οποία φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, τις προσδοκίες για θετική κίνηση και από την DBRS, καθώς και τις γρήγορες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της ενίσχυσης των επενδύσεων, καταγράφουν συνεχόμενα ράλι. Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι στο 1,14%, με εκείνη του 5ετούς στο 0,40%.

  Στο ταμπλό τώρα, Aegean, Σαράντης, Πειραιώς, Motor Oil και Titan άσκησαν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ελεγχόμενη ήταν η πτώση σε Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Εθνική, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Alpha Bank. 

  Στον αντίποδα, το +1,95% της Cenergy και το +1,85% του ΟΠΑΠ αποδείχθηκαν σημαντικές στηρίξεις, ενώ μικρά ήταν τα κέρδη σε Eurobank, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Jumbo, Λάμδα και Φουρλής. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ