Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Νοε-2019 12:24

  Οι ελληνικές τράπεζες "κοντράρουν" τις τιμές των ΑΜΚ του 2015

  Οι ελληνικές τράπεζες "κοντράρουν" τις τιμές των ΑΜΚ του 2015
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η "ολική επαναφορά" των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αυτό το έτος μετά το έντονο σφυροκόπημα του 2018, έχει στείλει τις τιμές των περισσότερων από αυτές στα όρια των αυξήσεων κεφαλαίου που έγιναν το 2015, δηλαδή της τρίτης κατά σειρά ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, με την Εθνική Τράπεζα μάλιστα να την ξεπερνάει αυτή την εβδομάδα.

  Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα με τιμή ΑΜΚ το 2015 (προσαρμοσμένη) στα 3,00 ευρώ έκλεισε χθες στα 3,04 ευρώ, η Alpha Βank με τιμή ΑΜΚ το 2015 στα 2 ευρώ έκλεισε χθες στα 1,9110 ευρώ και η Eurobank με τιμή ΑΜΚ το 2015 στα 1 ευρώ έκλεισε στα 0,9080 ευρώ. Η Πειραιώς είναι η μόνη που έχει πολλή ακόμη απόσταση να διανύσει, με την τιμή ΑΜΚ το 2015 (προσαρμοσμένη) στα 6 ευρώ και χθεσινό κλείσιμο στα 3,13 ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, υπάρχουν "ψίθυροι" στην αγορά πως την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται η MSCI να ανακοινώσει την επιστροφή της στον δείκτη MSCI Standard Ελλάδος, μετά τον αποκλεισμό της τον Νοέμβριο του 2018, καθώς πλέον η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται πάνω από το 1,3 δισ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες στις αρχές του 2018 διαπραγματεύονταν πάνω από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ, ωστόσο το ισχυρό sell-off το οποίο εντάθηκε μετά τον Μάιο με βάση κυρίως τους φόβους για ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων, τις είχε στείλει στο ναδίρ, ταρακουνώντας το σύνολο της αγοράς.

  Εκρηκτικό ράλι

  Ωστόσο το εκρηκτικό ράλι που σημειώνεται από τις αρχές του έτους και το οποίο συνεχίζεται σιωπηρά στο ταμπλό, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει άλμα άνω του 130% από τα χαμηλά έτους που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, έχει οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές πολύ κοντά στις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

  Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελεί ένα πολύ ισχυρό σήμα για την αγορά, και δείχνει κυρίως ότι έχουν εκμηδενιστεί οι φόβοι για νέα ανακεφαλαιοποίηση. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων αλλά και η συνεχής μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας το οποίο κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε όλες τις διάρκειες λήξης, έχουν επίσης λειτουργήσει υποστηρικτικά.

  Από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, η μετοχή της Πειραιώς σημειώνει άλμα 450%, η Εθνική βρίσκεται στο +230%, η Alpha Bank στο +120% και η Eurobank καταγράφει κέρδη 105%.

  Τα "όπλα"

  Οι επενδυτές αισθάνονται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αλλάξει σελίδα, ενώ και το διεθνές περιβάλλον είναι υποστηρικτικό. Η έγκριση του σχεδίου "Ηρακλής" από την Κομισιόν αποτελεί μία θετική, εξέλιξη στον δρόμο της μείωση των NPEs,  η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι προσδοκίες για επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της Ελλάδας αλλά και των τραπεζών και η ανάκαμψη της αγοράς ακίνητων, αποτελούν τα μεγάλα "όπλα" αυτής της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στο ραντάρ των επενδυτών. Παράλληλα, η "σιγή" των shorts οι οποίοι δεν έχουν "κουνηθεί" από τις θέσεις τους από τον Σεπτέμβριο, επίσης αποτελεί ένα σημαντικό σήμα αλλαγής του κλίματος των επενδυτών.

  Όπως σημείωσε χθες η BofA  αν και οι μακροπρόθεσμοι διαρθρωτικοί κίνδυνοι δεν θα έχουν εξαλειφθεί, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται:  1) Η ρευστότητα έχει βελτιωθεί με αυξανόμενες εισροές καταθέσεων και επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές,  2) Η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στηρίζει τους κεφαλαιακούς δείκτες, αυξάνει τις συναλλαγές, βελτιώνει την τιμολόγηση των NPEs και αυξάνει τις αποτιμήσεις μετοχών,  3) Η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των collaterals, σε χαμηλότερες επισφάλειες και θα αυξήσει την προθυμία των δανειοληπτών να αποπληρώσουν το χρέος τους και 4) Οι προσδοκίες μιας συστημικής λύσης για τα NPEs έχουν επίσης ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά.

  Από την πλευρά της, η Wood έχει επισημάνει πως oι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αποτελούν το απόλυτο "στοίχημα" για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και έχουν σημαντικά περαιτέρω περιθώρια ανόδου, ενώ είναι ξεκάθαρο πως μπορούν να ανταποκριθούν ή να υπερβούν τους στόχους του SSM.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων