Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Οκτ-2019 11:35

  BofA: Ξεκινά και πάλι την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών - Οι προοπτικές βελτιώνονται

  BofA: Ξεκινά και πάλι την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών - Οι προοπτικές βελτιώνονται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ξεκινά και πάλι την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών η Bank of America Merrill Lynch μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, κρατώντας ωστόσο "προσεκτική στάση," καθώς το εάν τα NPEs μπορούν να μειωθούν κάτω από το 10% θα εξαρτηθεί από το εάν οι εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

  Σύμφωνα με την ΒofA, η επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών βασίζεται σε ένα και μόνο ερώτημα: μπορούν οι δείκτες NPEs να μειωθούν στα επίπεδα των ευρωπαϊκών σε εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς την ανάγκη νέων κεφαλαίων;

  Όπως επισημαίνει, οι θετικές εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο καθώς και στο εποπτικό μέτωπο, έχουν βελτιώσει τις πιθανότητες να συμβεί αυτό κάτι που φαίνεται από την αντίδραση των επενδυτών, με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις (+97% από τις αρχές του έτους). Ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει από όλους τους εγχώριους / εξωτερικούς παράγοντες να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

  Αλλά ακόμη και τότε η BofA εκτιμά πως οι μακροπρόθεσμοι διαρθρωτικοί κίνδυνοι δεν θα έχουν εξαλειφθεί.

  Η τράπεζα αναφέρει πως η Eurobank είναι η προτιμώμενη μετοχή της, για την Alpha Bank τηρεί ουδέτερη στάση ενώ για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς τηρεί σύσταση underperform. Οι τιμές -στόχοι που δίνει είναι τα 2,04 ευρώ για την Alpha με περιθώριο ανόδου 9%, το 1,12 ευρώ για την Eurobank με περιθώριο ανόδου 25%, τα 3,04 για την Εθνική αλλά και για την Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 1% και πτώσης 1% αντίστοιχα.

  Κατά την άποψη της BofA, η Eurobank (σύσταση Buy) θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα πετύχει να μειώσει τον δείκτη NPEs σε μονοψήφια επίπεδα ( 9% το 2021), με το RοTE (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) να διαμορφώνεται στο 8% το 2020. Η Alpha Bank έχει υψηλό δείκτη NPE ωστόσο τα ισχυρά της κεφάλαια ενισχύουν τη δυνατότητά της για την αντιμετώπιση των NPEs.  Η Εθνική Τράπεζα έχει καλύτερη ρευστότητα και κάλυψη, αλλά η ποιότητα των κεφαλαίων της είναι χαμηλή.  Η Πειραιώς έχει κατώτερης ποιότητας κεφάλαια και ενεργητικό, ενώ η βελτίωση του δείκτη RoTE θα είναι αργή.

  Οι προοπτικές βελτιώνονται

  Όπως πάντως τονίζει η BofA, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται:  1) Η ρευστότητα έχει βελτιωθεί με αυξανόμενες εισροές καταθέσεων και επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές,  2) Η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στηρίζει τους κεφαλαιακούς δείκτες, αυξάνει τις συναλλαγές, βελτιώνει την τιμολόγηση των NPEs και αυξάνει τις αποτιμήσεις μετοχών,  3) Η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των collaterals, σε χαμηλότερες απομειώσεις και θα αυξήσει την προθυμία των δανειοληπτών να αποπληρώσουν το χρέος τους και 4) Οι προσδοκίες μιας συστημικής λύσης για τα NPEs έχουν επίσης ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά.

  Ο "Ηρακλής" είναι θετική εξέλιξη

  Το σχέδιο "Ηρακλής" όπως αναφέρει η BofA, βασίζεται στο ιταλικό GACS και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα.  Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για τιτλοποιήσεις NPEs ύψους 30 δισ. ευρώ συνολικά. Η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί από την όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, το κόστος για τις τράπεζες και την ελάφρυνση κεφαλαίου για τους senior τίτλους.

  Χαμηλό το μαξιλάρι κεφαλαίων

  Ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών παραμένει στο 40% με την κάλυψη στο 50%.  Το μέγεθος των ακάλυπτων NPE (περίπου 40 δισ. ευρώ) είναι σημαντικά υψηλότερο από τον δείκτη fully loaded CET1 ( 22 δισ. ευρώ).  Επιπλέον, το μερίδιο του λέοντος στους δείκτες CET1 είναι DTCs (αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις) που εμποδίζουν τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες. Ακόμη και όταν οι ελληνικές τράπεζες πλησιάσουν τους στόχους του 2021, οι δείκτες NPE (20%) θα είναι σημαντικά υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2%). Έτσι, μια λύση που δεν είναι φιλική προς τις τράπεζες θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιλογή, εάν η διαδικασία απογοητεύσει.  Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να απαιτήσουν βελτίωση στην ποιότητα των κεφαλαίων εάν ή όταν η κερδοφορία ανακάμψει.

  Η BofA βλέπει επίσης συνεχή πίεση στα έσοδα: 1) Το 30% των εσόδων από τόκους προέρχεται από τα NPEs, και αυτό θα καταργηθεί σταδιακά, 2) Η πτωτική αναπροσαρμογή των δανείων και των τίτλων θα "χτυπήσει" τους ισολογισμούς, 3) Τα ισχυρά κέρδη από τις συναλλαγές είναι πιθανό να εξομαλυνθούν μετά το 2020. Τα έσοδα είναι απίθανο να φτάσουν στα επίπεδα του 2018, παρά την στήριξη από το κόστος χρηματοδότησης, τα έσοδα από τιτλοποιήσεις και την άνοδο των εσόδων από προμήθειες. Πάντως η BofA βλέπει περιθώρια βελτίωσης του κόστους και αναμένει μείωση του κόστους κινδύνου. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για τους δείκτες RoTE μακροπρόθεσμα παραμένουν στο 5-8%, χαμηλότερα από τους στόχους των διοικήσεων.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ