Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Οκτ-2019 11:29

  Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στο Χρηματιστήριο

  Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μεικτά είναι τα πρόσημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο παραμένει πιστό στο μοτίβο της διαπραγμάτευσης εντός στενού εύρους που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, επιτρέποντας τις επιλεκτικές κινήσεις και τη συντήρηση δυνάμεων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,15% στις 868,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.156,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,28% στις 839,27 μονάδες.

  Η αγορά έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, από τις 818 μονάδες στις 4 Οκτωβρίου πάνω από τις 860 μονάδες τις τελευταίες ημέρες. Αυτή η ανοδική κίνηση όμως έγινε χωρίς ιδιαίτερα υψηλές συναλλακτικές ταχύτητες, κάτι που προβληματίζει τους εγχώριους αναλυτές, όχι όμως τόσο για τις εγχώριες εξελίξεις, όσο για τις αντοχές της αγοράς έναντι των εξωτερικών πιέσεων που εκδηλώνονται.

  Αυτές οι εξωτερικές πιέσεις, ιδιαίτερα από το μέτωπο της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν καθηλώσει τη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς, καθώς πολλά από τα ξένα χαρτοφυλάκια, που αποτελούν και την πλειονότητα των υπό δραστηριοποίηση κεφαλαίων, τηρούν στάση αναμονής και προχωρούν σε εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις. 

  Βέβαια, η εικόνα στο εσωτερικό παρέχει κάποια στηρίγματα, ενώ και το ελληνικό δεκαετές ομόλογο βλέπει την απόδοσή του να συμπιέζεται ακόμη περισσότερο, στο 1,28%, την ώρα που η εικόνα στα ομόλογα της Ευρωζώνης είναι σταθεροποιητική, ελέω των αντιδράσεων που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αρχίζει σε λίγες ημέρες, ήτοι στις αρχές Νοεμβρίου.

  Πάντως ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς σήμερα πλησιάζει τα υψηλά έτους (847 μονάδες), όπου και είναι η σημαντική ζώνη αντίστασης των 847 με 855 μονάδων. Στις προηγούμενες προσπάθειες διάσπασης αυτής της ζώνης έμενε σχετικά γρήγορα από δυνάμεις πραγματοποιώντας στη συνέχεια ένα ποσοστιαίο καθοδικό pullback της τάξεως του -12% έως -27%. Η κύρια αιτία της ανοδικής δυστοκίας εντοπίζεται στα επιμέρους διαγράμματα των τραπεζικών μετοχών καθώς όποτε ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στο κατώφλι των 830 μονάδων οι τράπεζες προσεγγίζουν τιμές κλειδιά για τη μετέπειτα συνέχεια.

  Στο ταμπλό τώρα, ΑΔΜΗΕ και Εθνική σημειώνουν κέρδη 1,45% και 1,12% αντίστοιχα, με τις ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Λάμδα, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ να ακολουθούν με μικρά κέρδη.

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Cenergy, Σαράντης, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, Coca Cola, Jumbo, Eurobank, Aegean, Titan και ΟΠΑΠ, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες που να ξεπερνούν το 1%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ