Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Σεπ-2019 11:51

  UBS: Παραμένει αρνητική για τις μετοχές της ευρωζώνης

  UBS: Παραμένει αρνητική για τις μετοχές της ευρωζώνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Διατηρεί την αρνητική της στάση για τις μετοχές της ευρωζώνης η UBS, ενώ τηρεί overweight θέσεις στις μετοχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και συνεχίζει να είναι underweight στις αναδυόμενες αγορές, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της.

  Όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των εταιρειών της περιοχής της ευρωζώνης συνεχίζουν να υποβαθμίζονται από τους αναλυτές, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης εν μέσω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

  Για τον δείκτη MSCI Ευρωζώνης, η UBS έχει μειώσει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή στο -4% φέτος και στο -3% το 2020  λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης στα περιθώρια κερδοφορίας και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης (οι οικονομολόγοι της αναμένουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ να επιβραδυνθεί στο 0,7%, από 1,1% φέτος).

  Έτσι, οι εκτιμήσεις της για τα EPS είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις μέσες εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών (consensus), οι οποίες τοποθετούνται στο + 1% για το 2019 και στο + 11% για το 2020. αντίστοιχα.

  Πάντως, σε επίπεδο χωρών, η UBS αυξάνει σε overweight τη στάση της για τις μετοχές της Γαλλίας, αυξάνει σε ουδέτερη από underweight τη στάση της για τις μετοχές της Ιταλίας, μειώνει σε ουδέτερη την θέση της στις μετοχές της Ισπανίας και είναι underweight στις γερμανικές μετοχές.

  H UBS επισημαίνει επίσης πως το πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ (QE2), το οποίο ξεκινά τον Νοέμβριο με μηνιαίες αγορές ενεργητικού ύψους 20 δισ. ευρώ, θα έχει πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στις τράπεζες της περιοχής και στα επιτόκια των τραπεζικών δανείων και, κατά συνέπεια, στην οικονομία.

  Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ένα σύστημα διπλής κλίμακας (two-tier) για τις καταθέσεις των τραπεζών. Με αυτό, κάποια από τα αποθεματικά που έχουν καταθέσεις οι τράπεζες της ευρωζώνης στην ΕΚΤ δεν θα έχουν αρνητικό επιτόκιο. Κατά την άποψή της, αυτό το σύστημα θα προσφέρει μερική μόνο ανακούφιση στις πιέσεις που θα συνεχίσουν να δέχονται οι τράπεζες στα έσοδα και την κερδοφορία.

  Η ελβετική τράπεζα τονίζει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα υψηλότερων αποτιμήσεων, εκτός από τους υψηλότερους δείκτες p/e ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα κέρδη ανά μετοχή (EPS). Κατά συνέπεια, διατηρεί την underweight στάση της για τις μετοχές της Ευρωζώνης και ειδικά έναντι των μετοχών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

  Πάντως, όπως επισημαίνει η UBS, υπάρχει πιθανότητα οι εκτιμήσεις της να μην "βγουν" εάν τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών και τα χαμηλά επιτόκια συνεχίζουν να στηρίζουν τις χρηματιστηριακές αγορές, ή εάν οι φόβοι της για επιβράδυνση της ανάπτυξης και συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους καταλήξουν να είναι υπερβολικοί. Μια απο-κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει καταλύτη για ανοδική κίνηση των μετοχών της ευρωζώνης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ