Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 10:47

  Υποχώρηση των short από τις ελληνικές τράπεζες

  Υποχώρηση των short από τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Βήματα πίσω στις αρνητικές καθαρές τους θέσεις επί των μετοχών των ελληνικών συστημικών τραπεζών έχουν αρχίσει και κάνουν τα short funds, ξεκινώντας από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μετά από ένα δίμηνο περίπου κατά το οποίο προχωρούσαν αργά αλλά σταθερά σε αύξηση των επιθετικών τους "στοιχημάτων", το οποίο και έγινε αισθητό και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βρετανικό fund Oceanwood Capital Management προχώρησε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου σε μείωση των short θέσεών του στην Εθνική Τράπεζα και στο 2,01% από 2,1% που ήταν στις 14 Αυγούστου. Επίσης, λίγες μέρες νωρίτερα και το Marshall Wace υποχώρησε ελαφρώς από τις αρνητικές του θέσεις επί των μετοχών της ΕΤΕ. Πιο αναλυτικά, το βρετανικό fund μείωσε τα shorts του στη συστημική τράπεζα στο 0,59% την περασμένη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, από 0,62% που τις είχε αυξήσει στα τέλη Αυγούστου.

  Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα short "στοιχήματα", το Lansdowne Partners διατηρεί τα shorts του επί των μετοχών των Alpha Bank (1,01%), ΔΕΗ (1,61%), Πειραιώς (2,83%) και Eurobank (1,02%), το BlackRock Investment Management συνεχίζει να τηρεί short θέσεις επί του 1,01% των μετοχών της Alpha Bank και το Oceanwood κρατά σταθερά τα shorts του στην Eurobank από τον Ιούλιο στο 0,99%.

  Η αλλαγή που φαίνεται να πραγματοποιούν τα short funds σε ό,τι αφορά τη στάση τους απέναντι στον τραπεζικό κλάδο έρχεται μετά από την πλήρη άρση των capital controls στη χώρα η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην επιστροφή των καταθέσεων, καθώς και τα αποτελέσματα β' τριμήνου των τραπεζών όπου οι συστημικές τράπεζες σημείωσαν σταθεροποίηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, με χαμηλότερα έσοδα από δάνεια που αντισταθμίστηκαν από τα υψηλότερα έσοδα από το ράλι στα ελληνικά ομόλογα και τις θέσεις που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στους κρατικούς τίτλους, αύξηση της τελικής κερδοφορίας, αρνητικό σχηματισμό NPEs καθώς και ενίσχυση των πωλήσεων NPEs.

  Το ράλι των ελληνικών ομολόγων το οποίο συνεχίζεται, και ο θετικός αντίκτυπος που έχει στην κερδοφορία των τραπεζών βρέθηκε άλλωστε στο επίκεντρο των τραπεζικών roadshows στις αρχές του μήνα σε Λονδίνο και ΗΠΑ (των Goldman Sachs, HSBC και Citi) και αναμένεται να βρεθεί υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων και στο roadshow της ΕΧΑΕ το οποίο ξεκίνησε σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα.

  Η "στροφή" αυτή των short funds έρχεται επίσης μετά και τα θετικά μηνύματα από το περιβάλλον των αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βλέπουν πως το κλίμα όσον αφορά την Ελλάδα βελτιώνεται. Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση της αγοράς ακινήτων, η πιθανή εφαρμογή του σχεδίου του ΤΧΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων (APS) και η πλήρης άρση των capital controls αποτελούν, σύμφωνα με τη Eurobank Equities, σημαντικούς καταλύτες οι οποίοι θα στηρίξουν τον τραπεζικό κλάδο και θα προσελκύσουν τους επενδυτές. Σύμφωνα με την IBG, οι μετοχές των συστημικών τραπεζών θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο το επόμενο διάστημα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ο μειωμένος κίνδυνος της χώρας και το συνεχιζόμενο ράλι στα ελληνικά ομόλογα, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εικόνα των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ